1515
Innehåll från Linde GasAnnons

Minskat matsvinn och färskare mera näringsrik mat med nya innovativa lösningar

Under de senaste åren har kött- och mejeriindustrins inverkan på miljön och även den individuella hälsan fått mer uppmärksamhet. Detta har bidragit till en ökad fokus på att minska matsvinnet och på att göra hälsosammare val.

- Livsmedelsproduktionen är energi- och resurskrävande. För att minska vårt klimatavtryck måste vi minska vårt matsvinn genom att producera maten med bästa tillgängliga teknik och hantera produkterna på rätt sätt i hela kedjan fram till konsumenten. Lindes livsmedelsgaser hjälper till att upprätthålla hög matkvalitet och förlänga hållbarheten. Gaserna används för kylning, frysning och paketering av livsmedelsprodukter i en skyddande atmosfär, förklarar Peter Jansson, chef för livsmedelssegmentet inom Linde.

Gaser är viktiga för livsmedelsproduktionen. För att bevara vitaminer och livslängd, friskhet och näring är noggrann temperaturkontroll med kryogen kylning och kryogen snabbfrysning av färdiga produkter är vanliga användningsområden. Detta gäller även livsmedelsförpackningar som är beroende av gasblandningar av kväve, koldioxid och syre för att bevara färskhet, utseende, förlänga hållbarheten och minska matavfallet.

Ökad efterfrågan på vegetariska alternativ ger livsmedelsindustrin nya krav

Ett ökat miljöfokus har bidragit till att allt fler konsumenter börjar titta på andra alternativ än kött och väljer ett vegetariskt alternativ. Att välja vegetariskt uppfattas inte längre som en diet för dem med ”speciella intressen”. 

- Våra kunder säger att de får ett bra svar från sina kunder på vegetariska produkter när det gäller både smak och kvalitet, faktorer som är helt avgörande för om en produkt skall lyckas på marknaden eller inte. Kontinuerligt kommer nya produkter som ökar utbudet och marknaden har de senaste åren vuxit med tvåsiffriga tal och den utvecklingen spås fortsätta, säger Jansson.

Precis som för alla livsmedel, handlar vegetarisk och vegansk mat om att ge konsumenten en upplevelse av färskhet, smak och konsistens. Genom att paketera produkter i en snygg förpackning och under en skyddande atmosfär av gas blir det enkelt att visa upp produkten från sin bästa sida redan i butiken. 

- Vitamin- och näringsinnehållet i färska grönsaker reduceras under lagring. Enligt forskning är dock frysta produkter i många fall ett bättre sätt att bevara näringsämnen. Förutsatt att grönsakerna, så snart som möjligt efter skörd, fryses in med en optimal fryslösning säkerställs kvalitet, hållbarheten och näringsinnehållet, avslutar Jansson.

Läs mer här

Fakta om Linde Gas

Naturliga gaser som utvinns ur luften spelar en avgörande roll för matens kvalitet och färskhet.

• Kryogen kylning och frysning med kväve -196 °C eller koldioxid -78,5 °C  säkerställer en snabb och   

  kontrollerad kylning och frysningsprocess av livsmedelsprodukter så att näringsämnen bevaras.

• Noga utvalda gasblandningar med kväve, koldioxid och syre minskar eller ersätter helt användning av konserveringsmedel och håller maten färsk i förpackningen på ett naturligt sätt, så kallad modifierad atmosfärspackning (MAP).

• Genom att tillföra koldioxid i växthus blir tomater och gurka motståndskraftiga mot skadliga angrepp, växer snabbare och får en bättre kvalitet.

• Koldioxid i fast form, så kallad torris, säkerställer temperaturen av färsk och fryst mat under transporten.

 

Mer från Linde Gas

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linde Gas och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?