1515
Innehåll från Linde GasAnnons

Additiv tillverkning av medicintekniska produkter: extraordinära möjligheter

Additiv tillverkning var från början främst tänkt för prototyper, men används nu alltmer vid utveckling av reservdelar och produktion av små serier och verktyg. Exempel på branscher som ligger i framkant när det gäller denna typ av innovativ tillverkning är läkemedels- och medicintekniksektorn.

Användningen av additiv tillverkning i utvecklingen av medicintekniska produkter öppnar extraordinära möjligheter när det gäller att anpassa implantat, proteser, verktyg och andra enheter till patienters specifika dimensioner och behov.

Det innebär inte bara ett tekniskt utvecklingssteg för att förbättra den medicinska vården utan har också potential att minska vårdkostnaderna. Tiden som patienterna behöver tillbringa under postoperativ läkarvård kan minskas, liksom behovet av korrigerande eller ytterligare operationer.

Istället för att tillverka enligt ”one-size-fits-all”, kan man med additiv tillverkning producera komponenter med individuella och komplexa gallerstrukturer. Dessa kan efterliknas mänskliga kroppsdelar och på så vis assimileras i patientens egna ben- och vävnadsstruktur.

Additiv tillverkning on-demand kan också bidra till minskad resursförbrukning – printa bara vad du behöver – och kan minska produktutvecklingstiden.

Atmosfären avgörande för kvaliteten

Gas spelar en grundläggande roll i varje steg i tillverkningsprocessen - från produktion och lagring av metallpulver till optimering av print-processen och rengöring efter printning.

När metallpulvret har producerats är korrekt lagring och hantering av pulvret är avgörande. Det är viktigt att behålla rätt atmosfär för att undvika fukt. Kvaliteten på metallpulvret har nämligen stor inverkan på den printade detaljens fysikaliska egenskaper.

Lindes ADDvance® powder cabinet, mäter och kontrollerar fukthalten för att säkerställa den rätta luftkvaliteten.

Det väsentliga elementet – processgas

Utöver metallpulver och lagringsoptimering är gaser också mycket viktiga i den additiva tillverkningsprocessen. Atmosfären i printkammaren optimeras med inerta gaser, som argon och kväve med hög renhet.

Det finns dock risk för läckage och föroreningar som kan försämra de mekaniska eller kemiska egenskaperna hos metallerna och påverka slutproduktens kvalitet. Därför har Linde utvecklat en banbrytande teknik för att mäta och styra gaskvaliteten i printkammaren och skapa optimala förhållanden under printprocessen, ADDvance® O2-precision.

Läs mer på Lindes hemsida   

Om Linde

Linde (fd AGA) är ett ledande globalt industrigas- och teknikföretag, som erbjuder produkter och lösningar för många branscher, exempelvis verkstad, metallurgi, hälsosjukvård, kemi, transport, papper & massa, livsmedel och elektronik. Läs mer på linde-gas.se   

 

Mer från Linde Gas

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linde Gas och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?