1515
Innehåll från LightLabAnnons

De dödar coronavirus med UV-ljus

Sedan årsskiftet finns PureFize, LightLab Swedens nya UVC teknik, ute på marknaden. Bättre för människor och bättre för miljön enligt Rune Torbjörnsen, vd för LightLab Sweden.
Sedan årsskiftet finns PureFize, LightLab Swedens nya UVC teknik, ute på marknaden. Bättre för människor och bättre för miljön enligt Rune Torbjörnsen, vd för LightLab Sweden.

LightLab Swedens helt nya UVC-teknik utplånar effektivt virus – däribland corona – och bakterier från luft, vätskor, mat och ytor. 

– Vi lanserade vår teknik PureFize vid årsskiftet och nu integrerar flera företag vår teknik i sina produkter, säger Rune Torbjörnsen, vd för LightLab.

Miljöteknikbolaget LightLab Sweden har utvecklat mer miljövänliga tekniker sedan 2000-talets början. Sedan 2015 har bolaget fokuserat på att minska förekomsten av virus och bakterier med hjälp av en ny UVC-teknik. 

UVC-ljus kan användas för att effektivt döda virus och bakterier. LightLabs nya och patenterade teknik, PureFize®, gör just detta. 

– PureFize är ett genombrott för UVC-tekniken då den, till skillnad från andra UVC-alternativ, inte innehåller kvicksilver eller kemikalier. Vi utnyttjar fältemission och nanoteknik för att skapa ett unikt UVC-ljusspektrum som medför nya och värdefulla egenskaper. PureFize kan till exempel fungera med i princip oförändrad prestanda oavsett temperatur. Flera aktörer testar nu vårt chip för kommande produkter, säger Rune Torbjörnsen, vd för LightLab.

I en vetenskaplig studie vid universitetet i Siena, Italien, kunde PureFize effektivitet på Sars-Cov-2 bevisas. Forskarna konstaterade att 99,9999 procent av virusen hade dödats efter knappt tio minuters behandling med PureFize. Med sina unika egenskaper har PureFize flera potentiella användningsområden. 

– PureFize kan förlänga livslängden på mat utan några kemikalier. Innan pandemin var köks- och restaurangapplikationer vårt huvudfokus, till exempel i kylskåp eller i lamporna ovanför bufféer. I samband med covid-19 har intresset ökat markant både geografiskt och bland andra industrier, säger Rune Torbjörnsen.

Genom att integrera PureFizes ljuskällor i produkter som behandlar ytor, eller i luftrenare och AC-system, kan tekniken användas för att minska spridningen av virus och bakterier vi exponeras för dagligen.

– Det handlar inte bara om covid-19. När samhället börjar återgå till det normala finns det fortfarande en enorm mängd virus och bakterier som vi behöver skydda oss mot. Vinterkräksjukan till exempel som årligen drabbar 700 miljoner människor. Utöver det humanitära lidandet kostar det samhället enorma belopp. Enbart i USA är summan 60 miljarder per år enligt CDC, säger Rune Torbjörnsen och avslutar:

– Arbetsplatser, förskolor, skolor och restauranger är bra exempel på platser där vi delar ytor och utrymmen och således även virus och bakterier. Vem har inte åkt på en rejäl förkylning när barnen är tillbaka på dagis efter semestern? Här kan PureFize göra en skillnad. 

Läs mer om LightLab Sweden här. 

Fakta: Så undviker du smitta

- Tänk på att nu avtar den sociala distanseringen igen och därmed ökar risken för all typ av smittspridning. 

- Arbetsplatser, förskolor och skolor tillhör platser för högre koncentrationer av virus och bakterier.

- Spridningen av infektionssjukdomar på arbetsplatser är vida dokumenterad i vetenskapliga studier. 

- Smittspridning intensifieras speciellt av anställda som delar kontorsutrustning som kök, tangentbord, skriv- och arbetsplatser. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LightLab och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?