1515
Innehåll från LexusAnnons

Undersökning: svenskar älskar att köra bil – men känner sig stressade bakom ratten

Många svenskar gillar att köra bil – och de kör ofta.

Men samtidigt är det vanligt att de känner sig stressade bakom ratten.

Det visar en panelundersökning som Bonnier News Brand Studio har genomfört på uppdrag av Lexus Sverige.

– Detta är en trend som vi biltillverkare kan avhjälpa, säger Magnus Croneborg på Lexus Sverige.

Upptäck Lexus alla bilmodeller här 

Många svenska bilförare kör mycket. Det visar panelundersökningen från Lexus Sverige. 76 procent av deltagarna uppger att de kör över 1000 mil per år och 24 procent mer än 2000 mil varje år. 

Undersökningen ger också en tydlig bild av att svenska förare tycker om att köra sina bilar. 9 av 10 bilförare säger att de trivs med bilkörningen. Av dem svarar var tredje person att de till och med tycker väldigt mycket om att köra bil. Endast en av tio betraktar bilkörningen som ett nödvändigt ont.

Varannan känner sig stressad

I undersökningen framkommer också att många svenska bilförare upplever stress när de kör sina bilar. Nästan varannan person, 47,9 procent, upplever sig ibland vara ganska eller mycket stressad när de kör bil. Endast två av tio uppger att de inte alls blir stressade av bilkörningen.

– Det handlar naturligtvis om att bygga säkra bilar som man kan känna sig trygg i, något som vi på Lexus har haft ett tydligt fokus på under många år. Men det handlar också om att skapa en miljö i bilen som kan hjälpa förarna att bli mer harmoniska och avslappnade. Det kan minska känslan av stress och, tror jag, också bidra till att minska risken för olyckor, säger Magnus Croneborg.  

Komfort och teknik

Panelundersökningen ger också en tydlig bild av hur svenska bilförare vill uppleva sina bilar. För nästan alla, 98,6 procent, är sittkomforten viktig när man väljer bil. 57,1 procent av deltagarna i undersökningen anser att det är väldigt viktigt att man sitter skönt. För många är ljudkomforten också prioriterad, närmare 90 procent tycker att det är viktigt att ha det tyst omkring sig. För 26,5 procent av deltagarna är detta ”mycket viktigt”.

– Svaren är helt i linje med vår filosofi att bilen ska vara en avkopplande miljö där man kan känna sig både omhändertagen och avslappnad. Därför är Omotenashi en del av vårt DNA – en japansk filosofi som handlar om gästfrihet samt att förutse kunders behov, säger Magnus Croneborg. 

Vid sidan av komforten är modern teknik viktig för svenska bilförare. Nästan 80 procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att tekniken är viktig när de väljer en bil. Hela 8 av 10 svarar i undersökningen att bilens ljudanläggning är viktig när de ska köpa en ny modell. Lexus samarbete med Mark Levinson börjar redan när Lexus nya bilmodeller ligger på ritbordet. Allt för att ljudsystemet ska kunna optimeras efter ljudet i kupén. 

Upptäck Lexus alla bilmodeller här 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?