ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lexus

”Tekniken finns för att stötta människan – inte tvärt om”

  • – Vi har en extremt högteknologisk tillverkningsprocess. Samtidigt har vi ett unikt kunnande inom det traditionella japanska hantverket, säger Erik Gustafsson, informationschef för Lexus Sverige.

Modern teknologi behöver klassiskt hantverk för att harmoniera med människor.
Det anser den japanska biltillverkaren Lexus, som nu lanserar en helt ny bilmodell i Sverige. 
– Det går att skapa harmoni mellan teknik och människa. Det är just detta som är vårt DNA, säger Erik Gustafsson, informationschef för Lexus Sverige.


Nu finns nya självladdade elhybriden Lexus ES 300h i Sverige

 Det finns inget motsatsförhållande mellan modern teknologi och traditionellt hantverk. Tvärt om behövs de mänskliga sinnena för att göra tekniken levande och anpassa den efter oss människor. 

Det här är en filosofi som ligger till grund för mycket av den utveckling som sker hos biltillverkaren Lexus. De implementerar moderna teknologier – samtidigt som de vårdar ett klassiskt japanskt hantverk som utförs av känsliga mänskliga händer.

– Vi har en extremt högteknologisk tillverkningsprocess där vi använder oss av den senaste tekniken för att utveckla våra bilar och nå perfekta resultat. Samtidigt har vi ett unikt kunnande inom det traditionella japanska hantverket som innebär att varje detalj i våra bilar utarbetas med största omsorg, säger Erik Gustafsson. 

 Granskas av hantverksmästare
Under hela tillverkningsprocessen granskas Lexus bilar i detalj av hantverksmästare – Takumi. Det här är 19 speciella medarbetare som är noggrant utvalda för att driva utvecklingen framåt och för att föra samman de tekniska innovationerna med det traditionella hantverket. De finns också där för att säkerställa att varje del i en Lexus håller högsta möjliga kvalitet.

 ”Stöttar föraren – men tar aldrig över kontrollen”
Lexus unika filosofi att kombinera modern teknologi med traditionellt hantverk blir nu extra tydlig när den självladdande elhybriden Lexus ES 300h lanseras i Sverige. Här gifter sig exklusiva material och omtänksamma detaljer med modern högteknologi som avlastar och underlättar för föraren. 

– Lexus utvecklar systemen för att de ska stötta föraren, men de ska aldrig ta över kontrollen. Ett exempel är vår Filhållningsassistent som samverkar med den Aktiva farthållaren och som hjälper föraren att hålla sig i rätt fil om han eller hon skulle tappa koncentrationen för ett ögonblick. Ett annat är Lexus Safety System +, som är standardutrustning. Det innehåller bland annat ett system som kan upptäcka och nödbromsa för cyklister och fotgängare om föraren inte upptäcker faran, säger Erik Gustafsson.

  Tekniken anpassas efter människan
Lexus ES 300h är en bil som byggts för att alla typer av förare och passagerare ska kunna känna att bilen har byggts just för dem. Därför finns stora möjligheter att anpassa bilen efter de personer som reser i den. Ett exempel på att tekniken anpassas efter människan och inte tvärtom är den självladdande elhybriddrivlinan som går att ställa in efter förarens körstil och preferenser. Vill man som förare köra så ekonomiskt eller mjukt som möjligt ställs systemet in efter det – och vill man köra lite sportigare är drivlinan snabbt med på noterna.

 Tack vare en kraftfull elmotor som får stöd av en effektiv bensinmotor är effekten hög och förbrukningen låg. CO2-utsläppen anges från 100 gram per kilometer enligt den nya körcykeln NEDC-korr.

 Välutrustade Lexus ES 300h finns nu i Sverige och går att beställa från 417 800 kronor.

 Nu finns nya självladdade elhybriden Lexus ES 300h i Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer