ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Vanliga fördomar om peer to peer-lån – ”Finns fortfarande en syn på det som bedrägeri”

Peer to peer-lån är ett relativt nytt tillgångsslag och det finns fortfarande många fördomar kring branschen. Men stämmer de verkligen?
– Varför skulle du kunna låna ut pengar ensam till en privatperson bättre än vad banken kan göra? Jag förstår den skepsisen, säger förvaltar-stjärnan Karl-Mikael Syding som ändå har investerat en miljon i låneplattformen Lendify.

Läs mer om att låna ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner

Peer to peer-lånen kom till Sverige med ett ursprung i USA och Storbritannien där marknaderna har vuxit sig stora. I Sverige har ett antal aktörer i olika storlekar etablerat sig de senaste åren. Störst på den svenska marknaden är Lendify som startade sin verksamhet för fyra år sedan. Trots att de har vuxit stort sedan starten och dragit till sig ett antal namnkunniga privata investerare som Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt affärsängeln Fredrik Wallenberg – och dessutom tagit in både institutionellt kapital och nu senast 100 miljoner kronor från en svensk bank – lever fördomarna kvar.

– Det finns fortfarande en syn på den branschen som att antingen är det bedrägeri eller så funkar inte själva matematiken eller ekonomin i det, säger Karl-Mikael Syding.

Han har själv investerat en miljon kronor i lån hos Lendify som ett alternativ till sin privata utlåning.

– En miljon kronor för mig är inte mycket pengar i det stora hela, men tillräckligt mycket för att det ska krävas att jag tror på modellen, förklarar han och fortsätter:

– Det blir lite moment 22 för dem. Du måste bli större för att begreppet ska kännas etablerat och naturligt för fler personer, men samtidigt blir det inte större om begreppet inte redan är etablerat och godkänt. Plötsligt kommer man över gränsen då du märker att alla andra redan är med, och då känns det inte smutsigt och läskigt längre.

Han jämför med internetbanking, eller Spotify – en tydlig svensk framgångssaga.

– Om du tar fram en graf över Spotifys användarantal mellan 2006 och 2012 så ser det ut som om det där företaget aldrig kommer att bli någonting. Men om du kör den klassiska dubblingsleken där man droppar först en droppe, sen två, sen fyra, sen åtta i en stor stadion så tar det ganska lång tid tills halva är fyllt. Men sen är det bara en dubbling till tills hela är fyllt. Men vi klarar inte riktigt av att tänka i sådana termer, så vi är skeptiska tills alla helt plötsligt tycker att något är okej. Då kan vi haka på, säger Syding.

 En annan fördom om Lendify är att de lånar ut pengar till de som inte kan få lån någon annanstans och personer med betalningsanmärkningar. Det stämmer dock inte, menar Erika Eliasson, IR-chef.

– Vi godkänner endast 10 procent av ansökningarna och alla som ansöker om lån går igenom en gedigen kreditprövning. Man får inte ha några betalningsanmärkningar och ska ha en stabil ekonomi. Vi dockar in i en redan etablerad struktur, historik och data kring kreditvärdighet finns väl dokumenterad och tillgänglig även för relativt nya aktörer som Lendify. Vårt kreditteam har mycket lång erfarenhet från etablerade aktörer av att bedöma krediter och vår kreditmodell är minst lika gedigen och rubust som bankernas. Vi är dock en helt digital aktör vilket innebär att vi kan sänka kostnader och förbättra kundupplevelsen.

 Hon understryker också att de inte är ute efter att öka blancolånemarknaden som uppgår till över 200 miljarder kronor.

– Den finns ju där oavsett vad vi tycker om den. Vi erbjuder endast kreditvärdiga låntagare att låna pengar via oss, vi tar starkt avstånd till sms-lån med extremt höga räntor och korta löptider. Det vi vill göra är att förbättra villkoren på marknaden både för låntagare och investerare och utmana bankernas oligopol.

 Läs mer om att investera i lån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies