ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Succédraget – startade en andrahandsmarknad för lån

Lendifys nya andrahandsmarknad för lån har blivit en succé. Drygt 6400 portföljer har sålts redan de första månaderna.
– Vi hade inte förväntat oss en handel i den omfattningen, säger Erika Eliasson, IR-chef på Lendify.

Läs mer om investeringar i lån

Det fanns tidigt planer på att starta en andrahandsmarknad för portföljer av lån för låneplattformen Lendify, som kopplar ihop investerare med kreditvärdiga låntagare. Bolaget ville skapa en likviditet i det tillgångsslag som de erbjuder och på så sätt göra det mer tillgängligt för alla.  

– Snittlånet ligger på sju år och det är hundra procents matchning mellan kapitalet och låntagarna, så trots den höga årsavkastningen har bristen på likviditet gjort att man inte har tyckt att det har varit så attraktivt, förklarar Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg.

Lösningen blev andrahandsmarknaden, som lanserades i november. Liksom ett Blocket för lån lägger den som vill sälja sin låneportfölj upp den till försäljning och sätter själv priset för att sedan se om det finns någon köpare. Redan från start var intresset stort – under de tjugofyra första timmarna handlades 55 portföljer. Sedan starten har drygt 6400 portföljer sålts via andrahandsmarknaden, vilket har lett till att inflödet har ökat med 100 procent på veckobasis.

– För oss är det också ett viktigt steg på vår väg att bli en marknadsplats för lån där människor kan köpa och sälja olika typer av lån. Där trodde vi nog i ärlighetens namn att andrahandsmarknaden främst skulle syfta till att man skulle känna sig trygg i att man kan sälja sina lån om man behöver likviditet, inte att man skulle vilja handla låneportföljer på andrahandsmarknaden, säger Erika Eliasson.

Men sedan starten i november har alltså drygt 6400 portföljer sålts, ungefär tio procent av den totala lånestocken har omsatts och genomsnittspriset har legat runt 102 procent. Andrahandsmarknaden har setts som ännu ett sätt att investera och tjäna pengar. En winwin för båda sidor.

– Både köpare och säljare är väldigt nöjda. Säljarna är nöjda med att sälja till ett värde över hundra procent och köparna är nöjda över att de kan köpa en portfölj med högre ränta än vad som finns tillgängligt i primärmarknaden, avslutar Erika Eliasson.

Läs mer om att investera i lån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies