ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Så bygger du din egen portfölj av privatlån

Att investerare blandar aktier och räntor i sin portfölj är inget nytt utan det vanligaste receptet för riskspridning.

Penningmarknadsfonder med statsobligationer och liknande räntepapper avkastar lågt idag vilket gör alternativet med privatlån attraktivt.

Läs om att investera i privatlån hos Lendify

Man brukar ofta få höra att den långsiktige aktieinvesteraren alltid kan förvänta sig en hög avkastning. Tar vi amerikanska aktiemarknaden och S&P500 som exempel har en investerare som gick in i slutet på 1980-talet fått en värdeökning på cirka 1000%. Den oturlige som valde att gå in i den argentinska aktiemarknaden under samma period hade fått se sitt kapital sjunka med -75%. Det är ett mänskligt fenomen att glömma bort förlorarna på vägen och att i efterhand bara räkna på det som gick riktigt bra.

Diversifiera din portfölj genom att investera i privatlån
Har du en stor andel aktier i din portfölj idag är det vanligt att sprida riskerna med investeringar i räntefonder och obligationer. Genom att dessutom investera i privatlån som en del av din portfölj får du en stark kombination av riskspridning och avkastning. När du väljer att sätta av sparpengar i privatlån hos Lendify får du en rörlig ränta som betalas ut löpande.

Det innebär att när marknadsräntorna går upp följer dina investeringar med vilket neutraliserar durationsrisken som är nackdelen med obligationsfonder och liknande instrument med långa löptider och låst ränta. Hos Lendify klassas riskerna från A för de säkraste lånen med lägst ränta till F för de mer riskfyllda lånen med högst ränta. Lendifys kreditförluster ligger på cirka 1,5 procent.

Autoinvest – riskspridning och likviditet
Beroende på vilket belopp som investeras sprids kapitalet på olika antal lån. Med ett sparande på 100.000 kr placeras kapitalet på minst 60 olika lån. Riskklasserna varierar i korgen från A till F vilket ger en bra ränta och bred riskspridning. Du kan antingen välja på Autoinvest Lång med en maximal löptid på 15 år eller Autoinvest Kort med som mest 5 år i löptid. Avkastningen senaste 12 månaderna var 4,8 procent i Autoinvest Kort och 6,1 procent för Lång*. Sammantaget en god avkastning i dagens lågräntemiljö.

– Hos Lendify investerar du i annuitetslån vilket innebär att det varje månad återbetalas pengar i form av amorteringar och ränta. Dessa kan återinvesteras för maximal ränta-på-ränta effekt, och det är en funktion som du själv kan slå av eller på när du vill, säger Erika Eliasson som är strategisk kommunikationschef på Lendify.

För den investerare som kan tänka sig att investera långsiktigt men inte vill vara låst är det bra att känna till att Lendify erbjuder en andrahandsmarknad. Det innebär att det finns en likviditet i investeringen genom att du kan sälja ditt konto och få ut dina pengar i förtid. 

Läs mer om Autoinvest och att investera hos Lendify här

* Avkastningen beror bland annat på låntagarnas kreditbetyg och lånens löptid. Investerare bär kreditrisken och omfattas ej av den statliga insättningsgarantin. Avkastningen för Lendify beräknas som genomsnittet av samtliga investerares avkastning (efter avgifter och kreditförluster) per den sista september 2019 dividerat med deras genomsnittliga utlånade kapital under samma period. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer