ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från Lendify

Nu lanserar Lendify andrahandsmarknad för låneportföljer

Låneplattformen Lendify fortsätter att bredda verksamheten. 
Nu lanserar de en andrahandsmarknad för låneportföljer. 
– Det är ett mycket viktigt steg mot att bli en börs för lån, säger Erika Eliasson, IR-chef.

Läs mer om Lendify 

Andrahandsmarknaden lanseras i dag och gör det möjligt för investerare att köpa och sälja låneportföljer mellan varandra.
– Det skapar likviditet så att fler ska kunna investera i lån till kreditvärdiga låntagare, ett tillgångsslag som hittills har varit förbehållet bankerna. Att avkastningen i förhållande till risk är god i den här typen av lån framgår tydligt i bankernas resultaträkningar, säger Erika Eliasson.

Lendify är Sveriges största marknadsplats för lån och sedan starten 2014 har drygt en halv miljard kronor lånats ut via plattformen. Antalet aktiva investerare växer kraftigt, den 31 oktober uppgick de till 4250 personer. Nyligen investerade professionella investerare 300 miljoner kronor genom en obligationsemission som investerats i lån via plattformen.

Men målet är att bli ännu större. Bolagets medgrundare och vd Nicholas Sundén Cullberg har tidigare berättat om planerna att bli en börs för lån med flera olika låneprodukter.
– Investerarna kan vara privatpersoner, institutioner eller banker. Oavsett om man vill få exponering mot blancolån i Sverige, billån i Norge eller fastighetslån i Finland så ska man kunna vända sig till Lendify. Vi ska gå mot att vara en börs för lån precis som OMX är en börs för noterade värdepapper.

Att investera i lån via plattformen är inte förenat med några köp- och säljaavgifter och att sälja via andrahandsmarknaden är även det utan köp- eller säljavgifter.
– Som investerare i lån via plattformen har du i genomsnitt fått en årlig avkastning på drygt 6 procent efter avgifter och kreditförluster. Avkastningen är mycket god i förhållande till den risk du tar. Som investerare har du redan tidigare fått ett månatligt kassaflöde genom återbetalningar av ränta och amortering från låntagarna och nu ökar vi likviditeten ytterligare genom en andrahandsmarknad. På så sätt blir en redan attraktiv placering ännu mer attraktiv, avslutar Erika Eliasson.

Så investerar du i lån 

 Fakta: Det här är Lendify

• Lendify är ett Stockholmsbaserat bolag grundat 2014 som tillhandahåller en digital plattform där investerare och låntagare möts. Lendify sköter hela den administrativa processen från granskning av låneansökningar, kreditbedömning och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare, till utbetalning av lån och administrering av betalningar. Lendify erbjuder endast låntagare med god kreditvärdighet att låna.

• Lendify har tillstånd från Finansinspektionen. Likvida medel som förs över till Lendify är helt separerade från Lendifys egna tillgångar. För det kapital som investerats i lån agerar Lendify endast som marknadsplats. Lendify omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Investerarna bär kreditrisken. Statistik från början av 2000 talet visar att historiskt sett har kreditförlusterna för blancolån till kreditvärdiga privatpersoner i genomsnitt varit cirka 1 procent.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies