ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Investera i lån – så funkar det

Att låna av varandra har vi gjort i alla tider, men under lång tid har avkastningen på lån endast varit tillgänglig för bankerna. Dagens teknik gör det möjligt för vanliga investerare att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner. Men hur fungerar det egentligen – och hur ser riskerna ut?
Vi lät Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på marknadsledande Lendify svara på de vanligaste frågorna. 

Investera i lån och få ränteintäkter varje månad

 Vad är peer to peer-lån? 

– Genom ny teknik har det blivit möjligt att koppla ihop investerare och låntagare via en digital plattform, utan banken som mellanhand. Låntagaren får en lägre ränta samtidigt som de investerare som finansierar lånet får bättre avkastning på sitt investerat kapital. En win-win för båda. 

 Vilka är Lendify? 

– Lendify är den ledande svenska aktören i branschen och har några av landets främsta entreprenörer som ägare, bla Avitogrundarna, Martin Gren, delar av Lundin och Wallenbergfamiljerna och även vår tidigare finansminister Anders Borg. Vi är en digital marknadsplats för lån.  Vi sköter den administrativa processen, från kreditbedömning och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare till utbetalning av lån samt administrering av betalningar. Bland de som arbetar hos oss finns erfarenhet från bland annat Morgan Stanley, Citibank och Erik Penser bank. Lendify har tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen. 

 Hur tjänar Lendify pengar?

– I och med att Lendify är en helt digital aktör utan kontorsnät och gamla IT-system kan vi skapa en mer effektiv struktur än traditionella banker. För den service som vi tillhandahåller tar vi en serviceavgift från investerarna som dras automatiskt innan låntagarens betalning förmedlas till investerarna. Det innebär att Lendify endast tar ut serviceavgiften i de fall låntagarna återbetalar sina lån. Låntagarna betalar en uppläggningsavgift i samband med att lånet upprättas. 

 Vad har man för möjlighet att påverka avkastningen? 

– De flesta av Lendifys investerare väljer att investera i en korg av lån, det som vi kallar Autoinvestkonton. Autoinvest är vår automatisk investeringstjänst där investerarna väljer maximal löptid på underliggande lån på antingen fem eller femton år och sedan sköter Lendify hela riskspridningen. Den förväntande årliga avkastningen efter avgifter och förväntade kreditförluster ligger på närmare 6 procent beroende på löptid. Som investerare kan du även välja att investera via ett manuellt konto där du själv sköter investringsförloppet och riskspridningen och kan då välja lån utifrån riskklass samt löptid.

 Hur mycket/lite kan man investera? 

– Vi är tillgängliga för alla och har samma villkor för både stora och små investerare. Investerar du 100 000 sek eller mer fördelas ditt kapital på minst 60 olika lån och investerar du en miljon eller mer fördelas ditt kapital på minst 125 olika låntagare. Det finns ingen maxgräns för hur mycket man får investera.

 Är det säkert för mig som investerare?

– Lendify erbjuder endast de mest kreditvärdiga låntagarna att låna och genomför en gedigen kreditbedömning. Vår genomsnittliga låntagare har en fast inkomst på ca 360 000 sek, är ca 40 år gammal och har i övrigt en god och sund ekonomi. Vi tar starkt avstånd från sms-lån med korta löptider och väldigt höga räntor. De som lånar via Lendify är etablerade personer som i stor utsträckning lånar till att renovera sitt hem. Våra beräknade kreditförluster ligger på ca 1,5 procent vilket ligger i linje med marknaden för samma typ av lån. Det är viktigt att komma ihåg att historiken och kompetensen kring tillgångsslaget finns att inhämta samt att rekrytera, det som är nytt är att tekniken gör det möjligt för vanliga privatpersoner att investera i lån som tidigare varit förbehållet storbankerna.

 Lendify har även avsatt egna medel i en så kallad kreditförlustfond som är avsedd att täcka upp insatt kapital vid eventuella kreditförluster. Kreditförlustfonden är dock ingen garanti, men det finns en buffert.
Låneavtalen är mellan låntagare och investerare och om Lendify mot all förmodan inte skulle kunna bedriva sin verksamhet vidare påverkar det inte existerande avtal. För att öka tryggheten har Lendify även ett avtal med Lowell om back up-tjänster vilket innebära att Lowell åtar sig att bygga processer och kunskap så att de kan överta hanteringen av lånen om Lendify inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare.
Likvida medel som inte har investerats i lån placeras på ett klientmedelskonto på en av storbankerna och är separerade från Lendifys egna tillgångar.

 Hur hanterar Lendify försök till bedrägeri/penningtvätt? 

– Som kund måste du alltid kunna verifiera din identitet. Detta gäller såväl investerare som låntagare. Vi verifierar identiteten via BankID. Vi har noggranna regler och rutiner vad gäller kundkännedom och penningtvätt. 

 Hur och när börjar jag få avkastning på mina investeringar? 

– Samtliga lån hos Lendify återbetalas månatligen med amortering och ränta från låntagarna. Du som investerare kan då välja att ta ut amortering och ränta varje månad alternativt att automatiskt återinvestera kapitalet i nya lån. 

 Vad bör jag tänka på innan jag börjar investera? 

– Att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner ger en riskspridning till din totala portfölj om du i övrigt investerar i aktier och traditionella ränteplaceringar. Som i alla typer av investeringar handlar det om att sprida sina risker. Du sprider enkelt dina risker genom att investera i en korg via våra Autoinvestkonton. Det är du som investerare som får avkastningen på lånen och det är du som tar kreditrisken.

 Hur kontrollerar ni låntagarnas identitet och kreditvärdighet? 

– Vi säkerställer låntagarens identitet med hjälp av BankID. Varje låntagares kreditvärdighet analyseras noggrant och bara personer med tillräckligt god betalningsförmåga blir godkända och får sina låneansökningar publicerade på plattformen. Vi gör en traditionell kreditupplysning genom UC . Vid behov tar vi också in elektroniska kontoutdrag, arbetsgivarintyg och kopior på lönespecifikationer. Vidare gör vi en uträkning baserad på låntagarens inkomst och kostnader där vi uppskattar låntagarens förmåga att klara av månadsbetalningarna – en kvar att leva på-kalkyl. 

 Läs mer om att investera pengar i lån och få ränteintäker varje månad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer