ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Fortsatt låg ränta – så ska du investera

Räntorna är fortsatt rekordlåga – men det finns trots det pengar att tjäna utanför börsen.

Med smarta investeringar kan kapitalet växa trots ränteläget.

Investera smart genom att låna ut dina pengar till bra riskjusterad avkastning hos Lendify

Riksbankens senaste besked var tydligt: oförändrad reporänta på minus 0,25 procent och en oförändrad räntebana. Det indikerar en räntehöjning först vid slutet av året eller början av nästa år, och för den som vill spara sina pengar på ett bankkonto hos de traditionella bankerna erbjuds fortsatt låga, om än existerande, räntor. Ett bankkonto med närmare noll procent i ränta är ett dåligt alternativ för den som vill få avkastning på sina pengar.

Det finns ett annat alternativ
Det har tidigare pratats om att det inte finns något alternativ till börsen, men faktum är att det finns  tillgångsslag som varken innebär att placera pengarna på börsen eller sätta dem på ett sparkonto utan ränta. Genom att investera i lån till privatpersoner går det att få hög avkastning i förhållande till risk.

– Som privatperson eller företag kan du investera till en årsavkastning på runt 5 procent efter avgifter och kreditförluster. Kreditförlusterna för lån till kreditvärdiga privatpersoner i Sverige är stabila och förutsägbara och det finns mycket historik att tillgå. Risken är unikt låg ur ett internationellt perspektiv, säger Erika Eliasson, strategisk kommunikationschef på Lendify.

Den höga avkastningen i förhållande till risk gör denna typ av investering till en vinnare jämfört med andra räntealternativ.

– Du kan investera i företagsobligationer men då har du en annan typ av risk och avkastningen följer i större utsträckning avkastningen på aktiemarknaden än om du investerar direkt i lån till kreditvärdiga privatpersoner, säger Erika Eliasson.

Följer Stibor
Dessutom är räntan på underliggande lån kopplad till det allmänna ränteläget i samhället. Det innebär att om Stibor höjs ökar även räntan på underliggande lån i portföljen – och avkastningen ökar.

– Om du investerar i vanliga obligationer minskar avkastningen då det allmänna ränteläget höjs. Investerar du i lån via Lendify så ökar istället din ränta då det allmänna ränteläget höjs. Detta blev väldigt tydligt då Lendify i februari höjde räntan på befintliga lån med 0,48 procentenheter efter Riksbankens räntehöjning i december. En höjning som gick oavkortat till investerarna, avslutar Erika Eliasson.

Läs mer om att investera smart genom att låna ut dina pengar till bra riskjusterad avkastning hos Lendify

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer