ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lendify

Fantastiska farbror Fri: Så blev vi ekonomiskt oberoende

Det har gått sju år sedan familjen Lindberg började sin resa mot ekonomisk frihet. Men de har inte levt på vatten och bröd – utan de har fokuserat på vad som är viktigt för dem i livet.
— Vi har precis gått i mål och det känns fantastiskt. Jag känner mig nästan som en sportstjärna som har vunnit en medalj, säger Oskar ”Fantastiska farbror fri” Lindberg.

Läs mer om Lendify

Bloggen ”Fantastiska farbror fri” var från början en dagbok över familjen Lindbergs resa mot frihet. Idag har den tusentals besökare och tar upp ämnen som rör både sparande och ekonomi. Fast vi börjar med att gå tillbaka till Mexico 2011. Det var där och då som deras resa mot ett ekonomiskt oberoende liv började.

— Under våra åtta månader i Mexico hade vi tid att umgås med barnen, men även möjlighet att genomföra egna projekt. Min fru utvecklade sitt intresse för återbruk av möbler, medan jag läste spanska, säger Oskar Lindberg.

När det var dags att åka hem till Sverige kände de sig inte bekväma med att återgå till sitt gamla liv. De hade fått en helt annan syn på att både köpa och äga saker, samt en smak för friheten bortom vardagens ekorrhjul.

— Vi övervägde att gå ner till deltid för att få mer tid över till annat. Men efter att ha gått igenom vår ekonomi bestämde vi oss för att fortsätta att arbeta 100 procent för att kunna spara mer, säger Oskar Lindberg.

Deras mål var att bli helt ekonomiskt oberoende – och i år gick deras dröm i uppfyllelse. Då hade de sparat lite mer än en heltidslön varje månad under sex år. Enligt deras kalkyler kommer de att kunna leva på sitt sparkapital under resten av sina liv.

— Jag känner mig nästan som en sportstjärna som har vunnit en medalj. Vi har designat vårt liv som vi vill ha det, men vi lever inte som råttor, utan vi har ett bra liv. Vi har allt vi behöver, säger Oskar Lindberg.

Han berättar att de har investerat en del av sitt sparande på aktiemarknaden – och de har ett vanligt sparkonto på banken för vardagliga utgifter. Dessutom har de valt att lägga cirka sju procent av sitt kapital hos Lendify som är Sveriges största marknadsplats för lån. De använder Lendify som ett komplement till börsen och sparkonto.

— Fördelen är bland annat att avkastningen inte baseras på börsen. Det jag gillar är att jag kan få ett månatligt kassaflöde av ränta och amorteringar, något som hjälper oss att planera vår likviditet nu när vi lever på vårt kapital.  Jag kan själv styra kassaflödet – och vi är jättenöjda. Vi blev kunder för ett och ett halvt år sedan och jag brukar rekommendera Lendify som ett komplement till övriga investeringar och buffertsparande, säger Oskar Lindberg och fortsätter:

— Att det är just Lendify och inte något annat p2p-företag som vi har investerat hos är att jag upplever dem som mer stabila och att de har en stabil plattform på nätet för investeringar där man kan få mycket information kring sina lån, betalningar och avkastning.

I dag lever hela familjen på totalt 20 000 kronor i månaden. Oskar har en liten inkomst som kommer från bloggen ”Fantastiska farbror fri”, men han tar inte ut någon lön.

— Grunden i vår plan är att vi bara ska leva på vårt sparkapital, men vi tackar inte nej till extra inkomster. Min fru brukar arbeta som lärarvikarie ibland, men vi behöver inte göra det för pengarnas skull, säger Oskar Lindberg.

Läs mer om att investera i lån

Fantastiska Farbror Fri: Så gör du för att bli ekonomiskt oberoende

  • Städa upp i din ekonomi. Ta kontroll över vart dina pengar egentligen tar vägen.
  • Behöver du verkligen äta ute på jobbet varje dag? Byt ut dyra restaurangbesök mot en matlåda.
  • Bo inte större än du behöver.
  • Se över alla dina abonnemang, du behöver inte tre olika streamingtjänster.
  • Spara månadsvis.
  • Prioritera. Lägg till exempel upp en budget för nöjen.

Fakta: Det här är Lendify

  • Lendify är ett Stockholmsbaserat bolag grundat 2014 som tillhandahåller en digital plattform där investerare och låntagare möts. Lendify sköter hela den administrativa processen från granskning av låneansökningar, kreditbedömning och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare, till utbetalning av lån och administrering av betalningar. Lendify erbjuder endast låntagare med god kreditvärdighet att låna.

  • Lendify har tillstånd från Finansinspektionen. Likvida medel som förs över till Lendify är helt separerade från Lendifys egna tillgångar. För det kapital som investerats i lån agerar Lendify endast som marknadsplats. Lendify omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Investerarna bär kreditrisken. Statistik från början av 2000 talet visar att historiskt sett har kreditförlusterna för blancolån till kreditvärdiga privatpersoner i genomsnitt varit cirka 1 procent.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lendify och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer