ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Lantmäteriet

Sveriges glaciärer smälter – snabbare än någonsin

Glaciärerna i Sverige krymper snabbt, med minst tio kvadratkilometer på mindre än tio år. Detta visar sig i och med den kartläggning som Lantmäteriet utför på glaciärer i landet.

– Vi har sett att det under de senaste åren varit en trend med mycket avsmältning, och väldigt lite tillväxt, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet.

Tidigare har Lantmäteriet uppdaterat glaciärernas utbredning runt vart tionde och tjugonde år, mest för koppling till fjällkartan. Nu trappas arbetet upp, och kartingenjör Björn Olander berättar att de under tidigare perioder inte sett några större ändringar av glaciärerna, bortsett från lite tillväxt och avsmältning till och från.

– I samband med att vi gör kartläggning med hjälp av bilder från laserskanning med flygplan blir det ännu tydligare att se hur våra glaciärer smälter. Dessa laserbilder blir i sin tur ett bra underlag för till exempel miljöforskare.

Effektivt arbete med laserskanning

År 2011 uppdaterade Lantmäteriet Sveriges glaciärer med hjälp av flygbilder. Ungefär samtidigt pågick laserskanningen för fullt och det gav möjligheten att använda färskare data från den. Från och med 2016 började en ny genomgång och uppdatering av glaciärerna.

Laserskanningen är nu klar och tack vare dessa bilder kan Lantmäteriet nu bearbeta och bygga upp modeller i 3D, något som enligt Björn Olander underlättar arbetet markant.

– Det är enklare att se om det är en glaciär eller snö vi tittar på. Vi kan även se om en morän ligger i anslutning till glaciären, eller om den ligger på den. När vi till exempel kollar på glaciärerna igen, med senaste laserdata, kan vi ta fram lutningsbilder. Laser är ljuspulser som sänds ut och ytorna på glaciärerna reflekteras på olika sätt beroende på vad vi kollar på; is reflekterar väldigt lite, medan snö reflekterar desto mer. Med hjälp av intensitetsbilder som visar detta har det varit enklare att kunna särskilja vad som faktiskt är glaciärer.

Glaciärer har kollapsat

Förutom att tillgodose forskare i Sverige med nyttig information om läget kring glaciärerna finns det mycket annat positivt som insatsen för med sig. Fjällsäkerheten är en av många saker som Björn Olander menar förbättras i samband med arbetet.

– Vi är ute och fältarbetar fyra veckor per år, just för att samla in information som är till nytta för de som vistas i fjällen. Några exempel på den fjällinformation vi samlar in är sommar- och vinterleder, broar, vindskydd och så vidare.

Björn Olander berättar också att den globala uppvärmningen blir alltmer tydlig i samband med arbetet, och att dessa flygbilder ska öka kännedomen om det faktiska problemet.

– Vi flög till exempel över Kebnekaise en tid tillbaka. Vi kunde se spår efter glaciärer som smält bort helt eller kollapsat. Glaciären Rágujiekna sträckte sig förut över både Norge och Sverige, men nu finns den bara på den norska sidan, avslutar han.

Läs mer om Lantmäteriets arbete här

Om Lantmäteriet:
Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Lantmäteriet skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter och för att kunna söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation.
Myndighetens expertis och tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig. Lantmäteriet säkerställer Sverige.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lantmäteriet och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer