ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Mäklaren tipsar – så vet du när det är läge att sälja

  • Christopher Maurie guidar dig till när du ska sälja för att få bäst betalt.

Som säljare vill man få så mycket som möjligt för sin bostad och då är timing viktigt. Men hur vet man när det är rätt läge att sälja? Christopher Maurie, fastighetsmäklare Länsförsäkringar Bromma i Stockholm, vet.

Få rätt hjälp med försäljningen

1. Ge det tid.

Det första tipset är att förbereda sin bostad i ett tidigt skede, och att hitta en engagerad mäklare som jobbar aktivt med att hitta köpare till bostaden – över en längre tid.

En vanlig försäljningscykel är att man kontaktar en mäklare, lägenheten fotas och läggs ut på nätet och sedan ska man på en 10-dagarsperiod hitta en aktiv köpare som själv är ute på nätet och letar. Det går bra i en uppåtgående marknad när alla vill köpa, men på dagens marknad när det är ett stort utbud måste du välja en mäklare med det lilla extra engagemanget som inte enbart vill chansa på den här tiodagarsperioden, säger Christopher och fortsätter:

– Om du har en längre tidshorisont, säg att du vill sälja din bostad under hösten, kan jag som mäklare börja hitta potentiella kunder redan nu från andra liknande visningar. På så sätt kan man hitta rätt köpare och få rätt pris. Många av de bostäder som säljs till högst slutpris förmedlas redan innan den öppna visningen.

2. Kunskap om marknaden

– Ha koll på hur marknaden i ditt område ser ut och vad din bostad är värd i dag jämfört med vad du köpte den för. I dag är det svårare att göra en snabb försäljning, man får förbereda sig på att det kan behövas några veckor. Var inställd på att priserna har stabiliserats det senaste året och sätt dina förväntningar därefter.

3. Sälja nu eller vänta?

– Om man får löpande information om värdet och ser att det har gått nedåt ett tag så ska man titta på hur det har sett ut historiskt i sitt område. När priserna gick ner 2008 gick det att rädda upp med att staten sänkte räntan från 3 procent till 0 och marknaden återhämtade sig på 9 månader. I det här fallet är alla räntevapen borta och vi har även amorteringskrav som gjort det tuffare för många att köpa bostad. Prisutvecklingen har varit mer stabil den senaste tolvmånadersperioden efter nedgången som vi varit med om under 2018 men samtidigt är efterfrågan fortsatt stor så det är ingen dum idé att göra en bostadsaffär nu.

– Har man köpt bostad mellan hösten 2015 och sommaren 2017 bör man definitivt ta hem en mäklare och värdera bostaden, mycket har hänt på marknaden sedan dess fram tills idag.  

Få rätt hjälp med försäljningen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer