1515
Innehåll från KungsledenAnnons

Kungsledens Symbiotic Concept – ett samspel mellan byggnad och människa

I Eden byter de gemensamma ytorna karaktär med årstiderna och bidrar till ständig närhet till naturen.
I Eden byter de gemensamma ytorna karaktär med årstiderna och bidrar till ständig närhet till naturen.

Kungsleden har ett holistiskt hållbarhetstänkande som inkluderar människor, miljö och ekonomi. Med konceptet Symbiotic för byggnader, stadsdelar och kontor skapas förutsättningar för välmående människor och företag, ett koncept som får människor och deras företag att växa.

Det är Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, som har lett utvecklingen av Symbiotic concept med utgångspunkten att fastigheter och områden ska sätta människan i centrum.

– Fastighetsbranschen har haft för stort fokus på själva byggnaden och dess gestaltning. Kontorsbyggnader borde användas som verktyg för att se till att människor mår bra och kan prestera väl på arbetet. Med ett bra samspel, i symbios mellan byggnad och människa, jobbar man bättre vilket i sin tur gynnar affärerna, säger hon.

Läs mer om Symbiotic building  

Välmående i fokus

Forskning visar att företag uppnår bättre resultat med välmående medarbetare. Fastighetsägare och kontorshyresgäster som gör allt för att skapa effektiva ytor med många arbetsplatser fokuserar på fel sak. De borde istället satsa på att skapa hälsa och välmående.

– Lokalkostnaden är en bråkdel av kostnaden för människorna som arbetar på ett företag. Personalen står för runt 90 procent av totalkostnaderna. Effekterna som kan uppnås om man får medarbetarna att prestera bättre blir alltså mycket större, säger Tina Lindh. 

En arbetsplats där allt hänger ihop – mer tid för dig 

Med Kungsledens koncept Symbiotic building får hyresgästen en genväg, genom att mycket av det som skapar hälsa och välbefinnande ingår i hyran. Konceptet utgår ifrån vad forskningen visar är viktigt för att människor ska må bra. 

– Vi har identifierat fyra hörnstenar för Symbiotic building: hälsa, service, intelligens och natur. Med modern teknik bygger vi in intelligens i byggnaden som både underlättar och möjliggör för individen att förenkla sin vardag och förebygga stress. Byggnaden får också ett stort utbud av service integrerad med intelligens, säger Tina Lindh och avslutar: 

– Människan har en dragning till naturen som inspirerar oss och får oss att må bra, något som kallas biofili. Detta styr hur vi utformar och inreder inomhusmiljön. Växtlighet, naturliga material, temperaturzoner, ljus och ljud bidrar till att få in naturen i huset. Hälsa och välbefinnande är styrande för alla våra val av lösningar, material och system.

Så ska Kungsleden bli klimatpositiva till 2035 

Om Eden 

Med inflyttning planerad till september 2021 byggs nu Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie. Eden omfattar 8 000 kvadratmeter och här konkretiseras konceptets fyra hörnstenar: hälsa, service, intelligens och natur. Biofilia och hälsofaktorer styr utformningen av inomhusmiljön. Intelligens utgör grunden för både en resurssnål drift och en enklare vardag för de som arbetar i huset. Och genom en serviceoperatör i huset säkras alla typer av service som hyresgästerna behöver. Läs mer här! 

Mer från Kungsleden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kungsleden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?