1515
Annons
Innehåll från KPMGAnnons

Effektivisera juristfunktionen - kapa kostnader och agera proaktivt

Kraven på juristfunktionen ökar konstant, dels i den egna verksamheten om att kapa kostnader och agera proaktivt, dels med ökade regulatoriska krav från omvärlden. Legal Reimagined, ett koncept utvecklat av KPMG, handlar om att se över juristfunktionens operativa styrmodell och möjliggöra ett närmare samarbete mellan juristfunktionen och övriga verksamheten. Målet är att identifiera och eliminera tidstjuvar och onödiga kostnader. 

– Juristfunktionen bör vara ett naturligt bollplank inför exempelvis större transaktioner eller affärsbeslut, snarare än en avdelning att vända sig till för en sista avstämning. För KPMG handlar det om att hjälpa företag att bättre integrera och strukturera juristfunktionen på ett sätt som får positiva konsekvenser för hela verksamheten, säger Mattias Bergman, Partner Head of KPMG Legal Services. 

Stark projektledning är en central del i ett framgångsrikt förändringsarbete 

Det kan vara utmanande att veta vart man ska börja när man tittar på vilka typer av förändringar som kan behövas för att effektivisera juristfunktionen. KPMG har experter med bred affärsjuridisk kompetens och som även är specialiserade på frågor kring juristfunktionens strategi, operativa modell, riskhantering och teknologi. För att driva förändringsprojekt framgångsrikt i en allt mer global och komplex kontext behöver juristen även färdigheter inom exempelvis projektledning. 

– Vi stöttar företag genom hela projekt, det vill säga från uppstart och analys till implementering av de initiativ man ser behövs. Det kan bland annat vara att se över hur juristfunktionen är strukturerad, sourcing- och peoplefrågor, vilka teknologier som används idag eller som skulle kunna användas, säger Josefin Gustavsson, Manager på KPMG Legal Services.

Driv förändring med ett väl underbyggt affärscase 

KPMG rekommenderar att som ett första steg förankra juristfunktionens förändringsresa med övriga verksamheten genom att ta fram ett väl underbyggt affärscase.  

* Dokumentera och kom överens med intressenter om fördelarna med att göra de föreslagna förändringarna.

* Sätt upp rimliga och mätbara mål.

* Prata om projektet som en investering, inte en kostnad, och tydliggör potentiell avkastning. 

* Förstå ert nuläge och etablera en tydlig utgångspunkt. 

I denna inledande fas hjälper KPMG kunden att förstå sin situation. Fokus ligger på att skapa en övergripande bild av vad juristfunktionen lägger tid på idag och vad som fungerar bra respektive mindre bra. Detta för att snabbt förstå potentiella förbättringsområden och kunna göra en första prioritering. Genom en stor mängd data som KPMG samlar in årligen via KPMG Law:s Global Legal Department Benchmarking Survey, finns också möjlighet att kunna jämföra och inspireras av andra företag inom en viss bransch eller ett visst geografiskt område. 

Om oss

KPMG är ett globalt nätverk med fler än 219 000 revisorer och rådgivare i över 147 länder. Tillsammans är vi ett av världens ledande kunskapsföretag med en mission att tillsammans med våra kunder skapa trygghet och bidra i förändring. Vi drivs av att förmedla affärsmässiga insikter och erbjuder branschspecifika och kvalificerade tjänster inom revision, skatt och rådgivning. KPMG AB består av 2000 medarbetare i Sverige, Lettland och Litauen. 

Mer från KPMG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPMG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?