1515
Annons
Innehåll från KIAAnnons

Tekniken som gör körningen både säkrare och roligare

Kameror som gör att bilen upptäcker hinder, automatiska bromsar och intelligenta strålkastare… Säkerhetssystemen i nya bilar blir allt fler och allt mer avancerade.

Men, utvecklingen gör inte bara körningen tryggare – utan också roligare.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna 

Den tekniska utvecklingen inom bilindustrin har accelererat under de senaste åren. Det handlar bland annat om elektrifieringen, där nya hybrider, laddhybrider och elbilar lockar en allt större publik. Men det handlar också om nya system och nya tekniska lösningar som gör bilarna både säkrare och trevligare att köra.

Elektrifierad med hög säkerhetsnivå

Ett exempel på hur långt utvecklingen har kommit är nya Kia Sportage Plug-In Hybrid som nu lanseras i Sverige. Bilen är ett led i tillverkarens ambition att sänka CO2-utsläppen ytterligare.

Ett annat mål för Kia är att deras bilar också ska hålla högsta möjliga säkerhetsnivå och vara bland de säkraste bilarna på marknaden. Därför har nya Sportage ett omfattande säkerhetssystem med flera avancerade funktioner.

Bland annat finns en funktion som varnar om någon i baksätet är på väg att öppna dörren – om ett annat fordon närmar sig bakifrån. Som standard finns också en autobroms som förutom bilar också kan upptäcka cyklister och fotgängare. En nyhet är att autobromsen också upptäcker faror vid vänstersväng. Aktiv filhållningsassistans – och aktivt filkörningssystem – ingår också i standardutrustningen.

Minskar olycksrisken

I nya Kia Sportage är dödavinkelvarnaren inte bara en ljud- och ljussignal som varnar om ett annat fordon befinner sig snett bakom. Här finns också kameror på sidorna av bilen och bilderna visas i det digitala instrumentklustret, vilket hjälper föraren att minimera risken för olyckor vid filbyte.

Självparkerande bil

Flera av de tekniska systemen i Kia Sportage är inte bara till för att höja säkerheten, utan bidrar även till att körningen blir bekvämare och roligare. Exempel på det är adaptiv farthållare med stop&go-funktion (som automatiskt stänger av motorn när bilen står stilla för att minska bränsleförbrukningen, och att bilen automatiskt kör iväg när bilen framför börjar köra igen), samt att den adaptiva farthållaren är navigationsbaserad. Det innebär till exempel att bilen automatiskt sänker hastigheten inför en skarp kurva och sedan återgår till den inställda hastigheten när vägen blir rakare.

Fyra kameror runt om bilen ger en 360-gradersvinkel vilket underlättar manövrering i trånga utrymmen – och bilen kan själv parkera med föraren stående bredvid med nyckeln som fjärrkontroll. Perfekt för smala parkeringsrutor.

LED-strålkastare med matrix-teknik

Något som verkligen höjer säkerheten och gör körningen mer avslappnad är bra strålkastare. I vårt land är ju mörkret påtagligt under en stor del av året. Därför har nya Kia Sportage digitala LED-strålkastare av Matrix-typ.

Strålkastaren i bilens front består av flera separata LED-enheter. Bilen håller koll på vägen, mötande eller bilar man kommer ifatt med en kamera i fronten och kan styra om ljuset och stänga enskilda ljuskäglor på några millisekunder så man inte bländar dessa bilar men behåller helljuset runt om dessa bilar.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage Plug-In Hybrid 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?