Annons
Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Det har varit en av de mest efterlängtade bilmodellerna senaste åren.

Och det gjorde inte saken sämre när Kia EV6 nyligen vann den ansedda tävlingen ”Car of The Year”.

I Sverige lanserades den nya elbilen i november och redan nu är det en succé med nästan 4 500 kundsålda bilar.

Här är varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på ned till 18 minuter eller så kan du på 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på upp till 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden har det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen finns i tre versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus kommer i grundutförande med bakhjulsdrift, men EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift. På GT Line är fyrhjulsdrift standard.

Med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har EV6 Plus och EV6 GT Line sammanlagt 325 hästkrafter. Prestandamässigt klarar den 0-100 km/h på 5,2 sekunder.

Kia EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av detta år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen som laddas trådlöst och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilstolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1 600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut. Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

”Årets Bil 2022”

I slutet av februari i år avgjordes den 59:e upplagan av ”Car of The Year” och för första gången gick priset till en koreansk biltillverkare.

Kia EV6 var en av sex elbilar i finalen och efter en rafflade omröstning med 59 erfarna biljournalister från 22 europeiska länder stod EV6 till slut som vinnare.

Snabb laddning och lång räckvidd – nya Kia EV6  

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera