Annons
Innehåll från KIAAnnons

Eldrift – så väljer du tekniken som passar dig

Kia erbjuder bilar i alla olika utföranden.
Kia erbjuder bilar i alla olika utföranden.

Hybrid, laddhybrid eller elbil? Marknaden för elektrifierade bilar har vuxit och det finns nu flera olika alternativ för de som vill köra miljövänligt.

Det kan dock vara svårt att hålla reda på vad de olika teknikerna innebär.

Här är en guide.

Lär dig mer om vilken teknik som passar dig bäst! 

Elhybrid

Hybriden har både bensinmotor och elmotor som samverkar med varandra för att optimera framdrivning och minimera utsläpp. De flesta hybrider har teknik som tar tillvara på den energi som frigörs under inbromsning och återanvänder den sedan under accelerationer för att ytterligare spara bränsle.

Ett exempel är Kia Niro Hybrid. Här finns ett parallellt hybridsystem som växlar mellan bensin- och eldrift – eller kombinerar de båda. Systemet ger föraren tillgång till mycket kraft, samtidigt som koldioxidutsläppen anges till låga 88 g/km.

Laddhybrid

En laddhybrid – eller Plug In-Hybrid som det också ofta kallas – har precis som hybriden både en elmotor och en förbränningsmotor. Den avgörande skillnaden här är dock att laddhybriden har ett större batteri jämfört med hybriden som möjliggör längre körning på ren eldrift.

En modell som är populär i segmentet, inte minst som tjänstebil, är Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Det här är en rymlig kombi som kan köras upp till 53 kilometer på el enligt testproceduren WLTP, vilket räcker för de flesta pendlare. Ett annat exempel är Kia Niro Plug-In Hybrid, en crossover som kan köras upp till 49 kilometer på en laddning. Båda bilarna är utrustade med moderna bensinmotorer som tar vid när batteriet är tomt, så man behöver inte oroa sig när man ska ut på riktiga långturer. Båda modellerna kan laddas med en laddbox.

Inom kort kommer också modellerna Kia XCeed och kombin Kia Ceed Sportswagon som laddhybrider.

Elbil

Elbilar har kraftigare elmotorer och större batterier än både hybrider och laddhybrider och behöver därför ingen förbränningsmotor. Här kör man alltid med 100 % eldrift.

Under den senaste tiden har utvecklingen i segmentet gått snabbt, vissa modeller har både fått längre räckvidd samtidigt som de har gått ner i pris. Det gör dem nu till fullvärdiga alternativ till konventionell bensin- och dieseldrift.

Kia har lanserat de båda elbilarna e-Soul och e-Niro i Sverige. E-Soul har en räckvidd på 452 kilometer på en full laddning och för e-Niro är siffran 455 kilometer.

Kias elbilar kan laddas hemma med en laddbox men klarar också upprepad snabbladdning – alltså att snabbladdas flera gånger per dag. Det möjliggör riktigt långa resor. Att fylla batteriet upp till 80 procent tar då en timme.

Oavsett vilken teknik man väljer gäller Kias långa garantier: Alla modeller säljs med 7 års nybilsgaranti från fabrik. Garantin omfattar även EV-batterierna i Kias plug-in hybrider och elbilar.

Kia rätar ut frågetecknen – läs mer här!

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?