Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från KIAAnnons

Efterlängtade Kia Sportage är tillbaka – som laddhybrid

Nu släpps en helt ny generation av populära mellanklass-SUV:en Kia Sportage.

Den stora nyheten: modellen erbjuds nu som laddhybrid.

Större och mer praktisk – här är nya Kia Sportage  

Kia Sportage har funnits på marknaden ända sedan 1990-talet och blev snabbt en storsäljare, inte minst i Sverige där biltypen blivit allt mer populär.

Nu lanseras den femte generationen av modellen. Det betyder en helt nykonstruerad bil, men grundkonceptet är en smidig och rymlig bil som passar för både stadskörning och lättare terräng.

Fyrhjulsdriven laddhybrid

Den nya generationen av Kia Sportage kommer som fyrhjulsdriven laddhybrid med en systemeffekt på 265 hästkrafter. Den nya drivlinan ger låga CO2-utsläpp i kombination med en elektrisk räckvidd på upp till 70 kilometer (WLTP). Batterier är på 13,8 kilowattimmar (kWh).

Kia Sportage Plug-In Hybrid är utrustad med 1.6 T-GDi-bensinmotor på 180 hästkrafter i kombination med en permanentmagnet synkron elmotor på 67 kW/91 hk och ett 13,8 kWh litiumjonpolymerbatteri. Systemeffekten är 265 hästkrafter och bilen får dra släp upp till max 1 350 kg. 

Mot 100 % laddbart

Redan i dag har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppen bland de bäst största bilmärkena: 35 gram per kilometer jämfört med totalmarknadens snitt på 75 gram/km. Med nya Sportage Plug-In Hybrid fortsätter Kias offensiv mot att redan år 2024 enbart erbjuda laddbara bilmodeller.

Teknik som tidigare främst funnits i betydligt större och dyrare bilmodeller flyttar med nya Sportage in i C-SUV-segmentet. Den elektroniskt kontrollerade fyrhjulsdriften ger till exempel möjlighet att med ett reglage justera drivlinan för körning under olika förhållanden, exempelvis snö och sand. Funktionen kallas Terrain Mode.

Dessutom har nya Sportage i GT Line-utförandet elektroniskt reglerbar stötdämpning, ECS, som bidrar till både hög komfort och säkra vägegenskaper. ECS övervakar både karossrörelser och styrutslag och reglerar dämpningen ögonblickligen för att motverka att karossen häver sig eller kränger vid kurvtagning.

Tredelad baksätefällning

Invändigt märks bland annat de dubbla 12,3 tum stora pekskärmarna, som både föraren och passageraren bekvämt kan nå. I förarens blickfång finns en 12,3-tums instrumentskärm med tekniken Full thin-film-transistor som ger knivskarp grafik. En annan nyhet är att både mjukvara och navigationskartor kan uppdateras över nätet (OTA, over the air).

Precis som tidigare är Kia Sportage en SUV i det populära mellanformatet men innerutrymmena har växt i den nya modellen jämfört med föregångaren. Mängder av praktiska funktioner förenklar vardagen, exempelvis 15W trådlös mobilladdning och tredelad baksätesfällning (40/20/40).

För femte året i rad blev Kia det tredje mest sålda bilmärket i Sverige, och dessutom det mest populära bland privatköpare. 

Alla Kia säljs med 7 års nybilsgaranti, där även EV-batterierna omfattas.

Upptäck nya Kia Sportage – nu som laddhybrid 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera