Annons
Innehåll från K3 NordicAnnons

Så kopplar du bort jobbet och får en vilsam semester

Peter Kristoffersson och Nicklas Karlsson på K3 Nordic.
Peter Kristoffersson och Nicklas Karlsson på K3 Nordic.

Att vara ständigt uppkopplad och ständigt nåbar är troligtvis inte ett lyckat recept för en vilsam semester. It-bolaget K3 har flera konkreta tips på hur digitala verktyg kan hjälpa oss att koppla från för att koppla av.

Nu ligger semestern framför oss. Flera veckor av avkoppling och radiotystnad från jobbet, eller? Två år av distansarbete har format en kultur av att vara nåbar även utanför kontoret. Men det finns en hårfin gräns mellan att vara ständigt nåbar och ständigt i tjänst. 

– När vi får mejl och meddelanden från chefen efter arbetstid och under ledighet är det lätt att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. Förväntas vi svara eller inte? Detta stör återhämtningen, säger Peter Kristoffersson, vd på K3 Nordic. 

Prata om förväntningar 

K3 Nordic är ett it-konsultbolag som har licenser och molntjänster som specialistområden. Företaget verkar även utbildande, och håller i olika webbinarium och workshops kring it-säkerhet och nu senast – hur man kopplar från och kopplar av under semestern.

– Vi förespråkar dialog kring nåbarhet. Vad är det vi förväntar oss av varandra kopplat till ledigheten? Den dialogen är extra viktig inför semestern. Det är också viktigt att prata om att vi är olika och har olika behov av återhämtning, säger Peter Kristoffersson. 

Utnyttja möjligheterna med digitala verktyg

Med hjälp av digitala verktyg och modern teknik kan dessa olika behov mötas. Medarbetaren som vill ha kontroll och känner att det är viktigt att ha åtkomst till affärskritisk information även under utlandsresan kan exempelvis använda Microsofts molnlösningar Onedrive och Teams. 

– Här rekommenderar jag starkt att man börjar jobba med villkorsstyrd åtkomst om man inte redan gör detta. Under semestertider har företag generellt sett svårare att veta var användarna befinner sig, vilket kan göra det svårare att upptäcka intrång, säger Nicklas Karlsson, affärsutvecklare på K3 Nordic, och fortsätter:

– Dessutom vet vi att många använder sina enheter både i sitt arbete och privat, speciellt under semestern. Men enkla inställningar kan man göra det möjligt att blockera och återställa åtkomst till företagsdata, exempelvis vid händelse av stöld.

”Viktigt med proaktivitet”

Enligt Nicklas Karlsson och Peter Kristofferson bör alla chefer och medarbetare sitta ner tillsammans och göra upp en plan för hur var och en ska få en så vilsam semester som möjligt.

– Det är oerhört viktigt med proaktivitet. I stället för att springa in i semestern utan eftertanke råder vi alla företag att planera i god tid. Fundera över vem som ska sköta vilka arbetsuppgifter under sommaren, hur ni upprätthåller bästa möjliga service till kunderna, och samtidigt säkerställer att alla får den där viktiga återhämtningen, säger Peter Kristoffersson.

Vill du lära dig hur du kopplar från för att koppla av? Delta i nästa webbinarium.

Om K3
K3 Nordic hjälper nordiska företag till en enklare vardag genom tjänster inom digital arbetsplats, licensförsörjning och molndrift. K3 grundades 1989, har cirka 1000 företagskunder, är 20-talet medarbetare och omsätter drygt 100 miljoner kronor per år.

Läs mer om K3 här

Delta på K3 Nordics webbinar om säkerhet och arbetsro på semestern 

 

Mer från K3 Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K3 Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera