Annons
Innehåll från JungheinrichAnnons

Energieffektivitet en nyckelfråga i lagerindustrins hållbarhetsarbete

Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.
Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

För att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen krävs stora uppoffringar och ett ännu större engagemang från ledande aktörer inom alla industrier. Det menar globala intralogistik-koncernen Jungheinrich, som med hjälp av rådgivare och experter gärna tar på sig rollen att hjälpa kunden att få ett större perspektiv på sin energiförbrukning och sitt hållbarhetsarbete.

– Om ditt bolag redan har nått ert interna hållbarhetsmål, så var det förmodligen för lågt satt från början, säger Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

I takt med att samhället ställer om och anpassar sig till nya, grönare direktiv så ökar också påtryckningarna för lagerindustrin. Alla lager kommer så småningom uppmanas att förse lastbilar med ström, vilket kan innebära en stor utmaning då de dessutom behöver ström till sina truckar. Energieffektivitet blir nyckelordet för en framgångsrik hållbarhetsstrategi.

Men ny teknik och nya idéer stöter ofta på hinder, vilket kan bero på flera olika saker; det kan handla om okunnighet eller oförmåga – men också en brist på engagemang eller andra prioriteringar. Förändring kräver uppoffring och behöver i första hand drivas av specialister, menar Carsten Duus. 

– Stora företag behöver människor som är specialiserade på energi för att arbeta med hållbarhetsfrågan, på samma sätt som de behöver människor som är specialiserade på IT på en IT-avdelning.

Vill spela en större roll i kunders hållbarhetsarbete

Ett av Jungheinrichs specialistområden är energihantering och över 95 % av truckarna i deras sortiment är helt eldrivna.

– Vi vill spela en större roll i våra kunders framtida hållbarhetsarbete, både strategiskt och med våra produkter. Laddning av stora volymer av fordon, oavsett om det handlar om bilar, truckar eller lastbilar, måste innefatta någon form av struktur. Det kan göras genom planering, regler, restriktioner – eller med intelligenta laddare, säger Carsten Duus.

Intelligent laddningsteknik innebär att mikroprocessorhjärnan garanterar optimal laddning under alla omständigheter, vilket genererar en snabb uppladdningshastighet. Genom att kombinera intelligenta laddare med energilagring får man goda förutsättningarna att införa ny teknik, såsom elbilar och lastbilar. Att använda energilagring, till exempel powerbanks, skyddar också systemen från överbelastning och minskar dyra toppar i energiförbrukningen. 

– Genom att dessutom addera solceller till energilagringen är man en bra bit på väg på resan mot hållbarhet.

Hållbarhetsfrågan allas ansvar

För att uppnå de globala hållbarhetsmålen behöver hela världen ställa om, och det snabbt. Carsten Duus invänder mot inställningen att det är endast politikernas roll att lösa klimatkrisen, och understryker att hållbarhetsfrågan är allas angelägenhet, och därmed allas ansvar. 

– Det handlar om att inte bara formulera fina hållbarhetsstrategier – utan att också omsätta dem i handling. Om vi verkligen vill kan vi göra otroligt mycket på väldigt kort tid.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer här

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera