Innehåll från JosabAnnons

Vatikanens takmålningar blev startskottet för Josabs ekologiska vattenreningsteknik

Henry Koskela, VD på Josab Water Solutions.
Henry Koskela, VD på Josab Water Solutions.

För många människor runt om i världen är dricksvatten en självklarhet, men inte för alla, och det är något som driver företaget Josab Water Solutions. Tack vare Vatikanens gamla takmålningar och den vulkaniska mineralen zeolit har företaget idag ett unikt filtermaterial, AqualiteTM, som renar förorenat vatten till dricksvatten på ett hållbart sätt, något som nu skapar nya samarbeten och produkter inom miljösektorn. 

Dricksvatten är fortfarande en bristvara för många i världen. 1,2 miljarder människor lever idag utan tillgång till rent vatten, trots att det anses vara en mänsklig rättighet enligt FN. Det finns teknik att tillgå men samtidigt många hinder att överbrygga då tillgången till grundvatten, sjöar och vattendrag oftast ägs eller kontrolleras av de som har makten i respektive land.

– Vi är idag en global aktör inom vattenrening, med hållbara produkter som bygger på ren teknik. För att överbrygga de hinder som möter oss i många länder har vi under de senaste åren styrt om vår verksamhet något och etablerar oss nu på större marknader med lokala partners, som exempelvis i Kina där vi har ett joint venture sedan i maj, säger Henry Koskela, VD på Josab Water Solutions.

Josabs huvudprodukt är ekologisk vattenrening genom trycksatt filter med AqualiteTM som i kombination med ett UV-filter renar från tungmetaller och bakterier till dricksvatten. Filtermaterialet bygger på flera år av forskning i främst Ungern där bolaget äger en gruva som innehåller mineralen Zeolit, en grupp vattenhaltiga, kristalina aluminiumsilikater. Fram tills idag har Josab främst arbetat med dricksvattenfrågor men i och med nya samarbeten och ingångar på större marknader ser företaget en stor potential kring det faktum att bolagets teknik även kan användas som en del i processerna kring rening av industriellt nedsmutsat vatten. Josab har idag dotterbolag i Ungern, Indien och Sverige samt flera nya intressanta samarbeten på gång i bland annat i Kina.

– Vi ser förhoppningsfullt på framtiden med ett fortsatt fokus på att rena vatten på ett hållbart sätt och bidra till långsiktiga lösningar även om vi nu breddar verksamheten. Vi har alltid varit ett förhoppningsföretag, att alla ska få tillgång till rent vatten är det som drivit oss och våra ägare sedan vi startade. Vi står inför långa affärsprocesser i många länder för att sälja in våra lösningar och behöver utveckla företaget med hjälp av nya produkter, tjänster och samarbeten inom miljösektorn under tiden de processerna pågår. Ett sätt är att sälja vårt reningsmaterial till andra aktörer som arbetar med vattenrening eller inom andra miljöområden, vilket kan leda till nya spännande samarbeten eller förvärv, säger Henry Koskela.

Info om Josab Water Solutions

Josab Water Solutions tillverkar och säljer produkter, lösningar och tjänster för ekologisk vattenrening. Med filtermaterialet Aqualite™ kan stora mängder vatten renas ekologiskt och till låg kostnad vilket bidrar till långsiktig hållbarhet. Josab har tre helägda dotterbolag, Josab Hungary Kft, Josab India Pvt Ltd och JOSINT Financial Services AB.

Läs mer om Josab här

 

Mer från Josab

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Josab och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?