Annons
Innehåll från JOOLAnnons

Så kan företag finansiera sin tillväxtresa om traditionella banker inte räcker till

Tom Olander, vd på JOOL-gruppen, och Ola Nilsson, vd på JOOL Corporate Finance.
Tom Olander, vd på JOOL-gruppen, och Ola Nilsson, vd på JOOL Corporate Finance.

Bankers möjligheter att erbjuda finansiering begränsas av olika kapitaltäckningskrav och EU-direktiv. Istället kan andra privata aktörer ställa upp med kapital för tillväxtfinansiering. 

– Det som tidigare kallats alternativ finansiering kommer i högre grad vara norm, säger Tom Olander, vd på JOOL-gruppen som bland annat erbjuder tillväxtfinansiering till små och medelstora nordiska bolag.

Någon gång under sin livscykel kommer de flesta företag att behöva resa kapital, finansiera ett förvärv eller refinansiera befintliga lån. Då vänder man sig ofta till en bank – men om finansieringen inte räcker hela vägen finns andra möjligheter. 

JOOL är specialiserade på finansiering för små och medelstora företag. Bolaget sammanför investerare med företag i behov av tillväxtkapital. 

– Vi erbjuder bland annat en attraktiv pusselbit i kundernas finansieringsstruktur, ett skuldbaserat komplement till traditionella lån vilket ofta fungerar som en länk mellan våra kunders befintliga skuld och deras eget kapital, säger Tom Olander. 

Erbjuder både aktie- och skuldfinansiering

Sedan starten 2010 har JOOL byggt upp ett internationellt investerarnätverk med tyngdpunkt på Norden och Schweiz. Bland bolagets emittentkunder finns många fastighetsbolag, men även företag inom branscher såsom industri, teknik och förnybar energi.

– Vår huvudnisch har varit att hjälpa små och medelstora emittenter resa och strukturera skuldfinansiering om 30-200 miljoner kronor i high yield-segmentet. I dag erbjuder vi både aktie- och skuldfinansiering, vilket ger oss möjlighet att skräddarsy transaktionen utifrån varje företags unika behov, säger Tom Olander och tillägger:

– Vår genomsnittliga transaktion ligger på 100 miljoner kronor och vår genomsnittliga kund är ett fastighetsbolag med traditionell bankfinansiering som bas. Efter ett årtionde och över 170 transaktioner har vi byggt upp en gedigen erfarenhet som gör oss svårslagna.

Efterfrågan på JOOLs tjänster har ökat på senare år, i takt med att bankerna blivit alltmer restriktiva i sin utlåning. Den urstarka fastighetsmarknaden i Sverige och Danmark har också bidragit till att företagets verksamhet expanderat i snabb takt.

JOOL satsar på grön och hållbar finansiering

På JOOL är man optimistisk inför framtiden och ser en stor tillväxtpotential. Ola Nilsson är vd på JOOL Corporate Finance.

– SME-segmentet är fortfarande underutvecklat. Konkurrenterna vill ofta jobba med större emittenter och ger därför vårt huvudsegment mindre uppmärksamhet, säger han.

Sedan några år har JOOL ökat sitt fokus på grön och hållbar finansiering, en marknad som tidigare främst varit förbehållen stater, kommuner och stora bolag, men som man nu gör tillgänglig även för mindre företag. Efterfrågan på denna finansiering ökar stadigt.

– Vi har strukturerat gröna obligationer inom flera olika branscher såsom fastigheter och förnybar energi. Förutom avkastningen så ser vi att investerarna uppskattar transparensen i att det satsade kapitalet öronmärks för specifika hållbara projekt. Vi vill vara ledande inom hållbar tillväxtfinansiering för det nordiska SME-segmentet, avslutar Ola Nilsson.

Om JOOL

JOOL-gruppen är en familjeägd företagsgrupp med småländska rötter, vars finansiella gren klivit fram som en betydande aktör inom tillväxtfinansiering till små och medelstora nordiska bolag. Gruppen har hittills medverkat i över 170 finansieringar till ett sammanlagt värde av över 14 miljarder kronor.

Läs mer på  joolcorp.se 

Mer från JOOL

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med JOOL och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera