Annons
Innehåll från JaguarAnnons

Jaguar-samlaren: ”I-PACE är min dröm om stil, klass och design”

"För mig är Jaguar I-PACE som att köra sportbil i en suv", säger Matti Tiks.
"För mig är Jaguar I-PACE som att köra sportbil i en suv", säger Matti Tiks.

Matti Tiks gillar smäckra sportbilar – och har alltid varit svag för Jaguar.

Därför var valet lätt när det var dags för elbil.

– För mig är Jaguar I-PACE som att köra sportbil i en suv, säger Matti Tiks.

Läs mer om I-PACE

Leksaksbilar kan vara inledningen på en lång längtan, som slutligen leder till en lycklig kärleksaffär. Fråga Matti Tiks.

Vad som började i 10-årsåldern med en miniatyrmodell av Jaguar Mk II, fortsatte sedan mest som en ouppnåelig dröm under många år. I dag har den före detta yrkesofficeren och sedermera campingägaren Matti Tiks i Lerum utanför Göteborg låtit sin dröm från barndomen bli till verklighet.

Sluta aldrig drömma

– Man måste sätta upp mål här i livet. Även om man inte alltid kan genomföra vad man vill – gäller det att aldrig sluta drömma, säger Matti Tiks som är klubb- och modellrepresentant för I-PACE i Svenska Jaguarklubben.

Att det skulle bli en elbil var självklart. Matti hade kört några mindre modeller på el, men föll redan när han såg den första officiella bilden på Jaguar I-PACE.

– Jag beställde bilen direkt, och det blev den läckra röda modellen. Att I-PACE valdes till Årets Bil säger allt: För mig är det som att köra sportbil i en suv. En underbar känsla! Dessutom är den grymt läcker i linjerna. Jag valde också en ljus inredning för att få harmoni interiört.

Trio i Jaguar

Med en trio skönheter i garaget måste Matti Tiks kännetecknas som en färgstark Jaguar-konnässör. Förutom I-PACE äger han en svart Jaguar XKR och en röd F-type cabriolet.

Han menar att I-PACE på ett naturligt sätt knyter samman Jaguarmärkets sportiga image i sin långa tradition av bilbyggande.

– Jaguar sticker alltid ut. Min röda I-PACE går aldrig obemärkt förbi. Den är ganska ovanlig fortfarande, så det finns ett stort intresse bland folk. Många kommer fram på gatan och frågar, och jag förklarar att det är en elbil. I-PACE är allt annat än en dussinbil.

Vad tror du kännetecknar den där drömmen om en Jaguar?

– Tre saker: Stil, klass och design. Titta på en elegant E-type men även på nya XK-modellen, som många säger kommer att bli en lika exklusiv samlarbil i framtiden. Det är definitivt en kommande klassiker.

Som skapad för slott och herresäten

Förra sommaren gjorde Matti en långresa med bilen till Bålsta för möte med Svenska Jaguarklubben. Annars blir det framför allt kortare utflykter över helgerna till spännande slott och herresäten med god mat och dryck som extra krydda.

– Luftfjädringen gör att I-PACE är som gjord att köras på mindre vägar. Sedan är det såklart extra kul med fyrhjulsdriften, de 400 hästkrafterna och accelerationen från 0 till 100 på 4,8 sekunder. Jag har kommit upp i den åldern när det gäller att gå all in. Alla har sina hobbyer och vi är många som tycker om bilar, inte minst vi i Svenska Jaguarklubben med många aktiva medlemmar.  

I sommar äger den årliga Jaguarträffen rum på Frösön utanför Östersund. Matti Tiks har med andra ord många sköna mil framför sig i sin eldrivna Jaguar. Men även om han är mer än nöjd med sin I-PACE slutar Matti aldrig helt att drömma:

– Jag har ännu en önskan på min bucket list: En äkta Jaguar Mk II:a. Jag har såklart tjuvtittat på Kommissarie Morses röda.

Boka provkörning

Mer från Jaguar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jaguar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?