Annons
Innehåll från InsplorionAnnons

Ny luftmätningsmetod med små energieffektiva sensorer

Att effektivt och noggrant kunna mäta lokal luftkvalitet blir allt mer viktigt i luftförorenade städer. Nu kommer tekniken för att mäta luftkvalitet snabbt och tillförlitligt med små och robusta sensorer.

– Luftföroreningar utgör ett reellt hälsoproblem och enligt Världshälsoorganisationen är luftföroreningar den största miljöorsakade hälsorisken med miljontals dödsfall årligen. Att kunna mäta luftkvalitet på lokal nivå i realtid i stadsdelar och områden istället för att få en medelsiffra för en hel stad underlättar stads- och trafikplanering, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion.

Dagens mätutrustning är dyr, komplex och stationär samt ger ett trubbigt resultat i och med att det är för få mätpunkter. Därför går det inte att fånga upp lokala variationer i luftkvalitet i större städer. De mätpunkter som finns idag är också ofta placerade på till exempel tak och ger därför inte en rättvis bild av luften man andas nere på gatan. Insplorions egenutvecklade NPS-teknik (NanoPlasmonic Sensing) är en optisk plattformsteknik som kan mäta till exempel gasmolekyler med hjälp av ett sensorchip.

 – Vi har utvecklat en egen teknik som har många fördelar jämfört med befintlig mätteknik. Eftersom vår teknik mäter på nanonivå kan sensorerna göras mycket mindre och kompaktare, dessutom kan de tillverkas med vanlig halvledar-produktionsteknik.

Genom att göra mätsensorerna små, pålitliga och till lägre pris går det att sprida dessa över en stad. I och med den accelererande övergången till smarta städer med etablerad digital infrastruktur så går det att ansluta sensorerna till annan uppkopplad teknik.

 – Internet of Things gör det möjligt att hämta, samköra och analysera mätdata från många olika källor för att ta smarta beslut. Vi har till exempel ett samarbete med Leading Light AB och kan kombinera deras armaturer med våra sensorer. Städerna kan då lösa effektiv belysning och mäta kvävedioxid mer noggrant med en och samma lösning.

Patrik Dahlqvist tror och hoppas på att en mer noggrann mätning av luftkvaliteten leder till att bytet till fordon som inte drivs av fossila bränslen skyndas på.

 – Med mer detaljerad data om hur dålig luftkvaliteten faktiskt är så borde det rimligtvis leda till en större medvetenhet om de faktorer som skapar luftföroreningarna samt en eliminering av dessa.

Insplorion som har affärsområdena forskningsinstrument, luft- och batterisensorer samarbetar idag med bland annat Svenska Miljöinstitutet IVL och Göteborgs stad. Intresset är stort för företagets produkter som ligger helt rätt i tiden.

– Många städer i Asien och Sydamerika har stora luftföroreningsproblem. Behovet och marknaden är stor och växande och vi kan göra stor skillnad, avslutar Patrik Dahlqvist.

OM INSPLORION
Insplorion är ett Göteborgsbaserat företag vars underliggande teknik utvecklades under ett tiotal års forskning vid institutionen för kemisk fysik vid Chalmers Tekniska Högskola. Forskningen, som leddes av professor Bengt Kasemo resulterade i en patentansökan 2009 och i ett projekt inom Chalmers Entreprenörsskola, varefter Insplorion grundades 2010. Bolaget har idag 9 anställda och är listade på Spotlight market.

Läs mer på www.insplorion.com  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Insplorion och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?