ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Imagimob

Så använder Stockholmsbaserade Imagimob AI för att utveckla intelligenta produkter

Allt fler branscher väljer att tillämpa AI-teknik för att ta fram nya produkter och tjänster. Startupbolaget Imagimob går i bräschen för den Edge AI-teknik som gör dataanalyser på ett strömsnålt sätt. Trots startup-stämpel syns redan en rad tunga bolag på kundlistan i vad som ännu är hemliga projekt. 

– Grundalgoritmen är oftast samma i alla projekt men beroende på tillämpning och tillgänglig data tränas algoritmerna att känna igen olika mönster, förklarar Anders Hardebring, vd och medgrundare Imagimob.

Dagens intelligenta produkter blir allt mer komplexa och möjligheterna är många för den som vill utveckla sitt produkterbjudande. Stockholmsbaserade Imagimob använder Edge AI för att hjälpa företag att göra befintliga produkter intelligenta och att utveckla helt nya, intelligenta produkter. Särskilt riktar man sig till företag som vill höja produktivitet, användarvänlighet och säkerhet i sina produkter och tjänster.

– Det är AI-applikationer som läggs på små chip och som används för att detektera olika typer av händelser eller avvikelser, förklarar Anders Hardebring, vd och medgrundare Imagimob och fortsätter:

– För två år sedan tog ett kundprojekt upp emot fyra månader, i dag görs det på sex till åtta veckor. Det beror primärt på att vår mjukvara, Imagimob AI, har blivit så mycket bättre, men även på vår djupa AI-expertis. Trots en snabbhet i leverans är Edge AI-projekt mer komplexa än vad mångakunder tror, menar Anders.

Fördelarna är många eftersom applikationerna som körs på små och billiga processorer med låg strömförbrukning inte behöver skickas till molnet för analys. 

– Att skicka data till molnet drar mycket batteri och kommer med höga datakostnader, säger Anders Hardebring.

Presenterar ny applikation i Las Vegas

Nyligen presenterade Imagimob en lösning som tagits fram i samarbete med Acconeer. Det sammanlänkar Imagimobs expertis inom AI och Acconeers kompetens inom radar.

– De har tagit fram världens minsta och strömsnålaste radar och vi är väldigt duktiga på Edge AI. Det blir en spännande kombination och det första vi gjort tillsammans är att ta fram en lösning som gör att hörlurar kan styras med gester. De har tränats med AI att känna igen fem olika handrörelser, avslöjar Anders Hardebring.

Eftersom programvaran lagts på ett chip som sitter i hörlurarna och hela tiden lyssnar av radarsignaler finns ingen fördröjning i användningen.

– Gesterna detekteras i realtid. Du använder en gest med handen för att svara på ett inkommande samtal, höja volymen eller byta en låt, säger Anders Hardebring. 

Radarlösningen har flera tillämpningsområden för marknaden inom konsumentelektronik och kommer att presenteras under mässan för konsumentelektronik, CES, i Las Vegas i början på januari. Dessutom jobbar Imagimob och Acconeer med flera projekt med radar och AI för kunder inom fordonsindustrin och robotik.

”Sensordata i realtid”

På Imagimobs kundlista syns såväl mindre bolag som ett tiotal internationella storbolag. Tre av dessa som i nuläget kan nämnas är Scania, Husqvarna och Flir Systems. Vad projekten handlar om kan Anders inte berätta, men han avslöjar att man varit med och utvecklat en uppkopplad säkerhetsväst, kallad C-me-väst, åt Scania. C-Me-västen är ett uppkopplat klädesplagg som tar säkerheten till en helt ny nivå både inuti och utanför fordonet.

– Vi har placerat en sensor i jackan som lyssnar på rörelsesignaler i realtid. Den startar automatiskt en belysning i jackan när föraren går ut ur förarhytten och larmar om föraren skulle bli överfallen eller ramla i anslutning till lastbilen, avslutar Anders Hardebring. 

Läs mer om Imagimob här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Imagimob och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer