Annons
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Satsningen på ungdomar som skapar trygghet: ”En plusaffär”

Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

En vinst för samhället, för de boende och för företaget.

Här är succéprojektet där unga vuxna på glid får chans att ta sina första steg i arbetslivet.

– Att ge ungdomarna ansvar och möjligheter är en plusaffär för alla, säger Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Se kortfilmen om Ikano Akademin här 

Rörigt. Så beskriver Anders Wahlqvist känslan i Hagsätra där Ikano Bostad förvaltar 1600 bostäder, när han inledde sitt arbete som fastighetsansvarig i bostadsområdet för några år sedan.

– Vi märkte att tryggheten inte riktigt fanns, vilket delvis kan förklaras med att många ungdomar gick sysslolösa. Jag frågade dem vad de ville göra. ”Vi vill ha jobb” var det genomgående svaret, berättar Wahlqvist.

Med stöd av bostadsföretaget startade han 2014 upp Ikano Akademin, där ungdomar får en tidsbegränsad anställning för att jobba med fastighetsskötsel och trädgårdsarbete i området, sedan är målet att de ska hitta jobb eller studera.

– Ungdomarna var kanske lite tveksamma i början och det var ingen spikrak väg, men efter att vi kört med fyra killar började fler få upp ögonen. Ungdomarna som tar den här ”jobblinjen” är våra bästa ambassadörer.

”Rekryteringen till gängen pågår”

En av dessa är Hagästrabon Artur Mkrtchyan, 29. Han kom till Sverige 2005 som flykting från Armenien, pluggade till snickare och hade lärlingsplats – men företaget lade ner. Trots nästan två års jobbsökande fick han inget napp.

– Det var en svår tid och många tänker att man kan skaffa pengar på ett annat sätt, rekryteringen till gängen pågår hela tiden, säger han.

Artur Mkrtchyan är en av många som gått Ikano Akademin.
Artur Mkrtchyan är en av många som gått Ikano Akademin.

Via en vän fick han kontakt med Ikano Akademin – och då gick det snabbt:

– Jag var på intervju ena dagen, andra dagen var jag igång och jobbade. Det kändes jätteskönt, säger Mkrtchyan och fortsätter:

– Flera av mina vänner som gått akademin har ordnat upp sina liv, från att ha massa problem har de nu jobb och familj.

Ställer krav på ungdomarna

Redan när ungdomarna tas in till Ikano Akademin frågar Anders Wahlqvist vad de vill göra efteråt. Vissa får hjälp av studera, andra slussas vidare till företag – men bara om de uppfyller tre steg i en utvecklingstrappa (se faktaruta).

– Vi lämnar inte rekommendation för de som inte sköter sig, man måste klara alla stegen. En del har fått gå om, men de lyckas tillslut, säger Wahlqvist.

Just kombinationen av kravställning och förtroende är Ikano Akademins framgångsrecept, anser Mkrtchyan:

– Jag försov mig några gånger i början, på en arbetsplats får man ju sparken och tvingas söka nytt jobb. Här fick man en ny chans och man visste ju att man måste sköta sig för att bli rekommenderad. Det kan ta ett tag för en del att inse vilken chans man faktiskt fått, att någon som Anders tror på en.

Kostnadsneutral satsning

Till dags dato har 75 av 77 ungdomar som genomgått akademin fått jobb eller börjat studera. 2019 startades Ikano Akademin även upp i Västerås. I Hagsätra har tryggheten hos de boende ökat för varje år sedan starten, skadegörelsen minskat och Ikano Akademin har tagit över arbetsuppgifter som tidigare utförts av entreprenörer. För företaget är satsningen helt kostnadsneutral.

– Det kostar inte mer än om vi skulle lagt ut jobbet på någon annan, men jag skulle vilja säga att det är ”win, win, win” för alla. En ungdom som hamnar på glid kostar alla mycket mer än den här satsningen, säger Wahlqvist.

Mkrtchyan, som numera är fritidsledare i området, håller med:

– När jag sitter i möten med skolan, polisen och stadsdelen säger jag alltid samma sak: ”Titta på det här, det är bevisat att det funkar”. Många bara pratar, men här har man lyckats få ungdomar att välja en annan väg.

Så arbetar Ikano Bostad med trygghet 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera