1515
Annons
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Inbyggd hemkänsla när nya stadsdelar planeras

Telestaden i Farsta.
Telestaden i Farsta.

Målet är att få dig att vilja bo kvar i samma stadsdel – hela livet.

Här är bostadsföretagets nya stadsdelsmetodik för nio områden runtom i Sverige.

– Det finns en enorm styrka i att kunna skapa en tillgänglig och trivsam stadsdel för alla, oavsett var i livet man befinner sig, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.

Så skapar Ikano Bostad smarta lösningar i vardagen  

Humlestaden, Elinegård och Telestaden. Tre av totalt nio stadsdelar som bostadsaktören Ikano Bostad utvecklar tillsammans med andra partners på olika platser i Sverige (se faktaruta). Samma grundtanke genomsyrar samtliga projekt: Hela området ska kännas som hemma för de boende – både på kort och lång sikt.

– När man letar bostad är ”location” oerhört viktigt. Kan jag tänka att mig bo i det här området? Kan jag bo kvar även om mina behov eller livsvillkor förändras? Den typen av frågor ger oss som bostadsutvecklare möjlighet att ta ett större ansvar. Vi kartlägger och undersöker vad stadsdelarna ska fyllas med för att folk ska trivas över tid, berättar Lotta Sjödin.

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.

”15-minutersstaden” som förebild

Just Elinegård i Malmö kan sägas stå modell för Ikano Bostads strategi i de nya stadsdelarna. Med forskning och undersökningar som grund har man tittat på allt från service till kommersiella lokaler och hur hela kvarter utformas med höjd på byggnader, gröna ytor och naturliga mötesplatser för de boende.

– Vi vill komma bort från det klassiska där du bor på en plats, jobbar på en annan och shoppar på en tredje. Mellan dessa måste du ta bilen. Istället försöker vi koppla ihop det med tanken om ”15-minutersstaden”, där du ska kunna ha gång- och cykelavstånd till det som behövs i vardagen, säger Sjödin.

Skeppskajen i Uppsala.
Skeppskajen i Uppsala.

Trygghet avgörande

En aktuell samhällsfråga är trygghet, vilket också återspeglas i metoden. Trygga och trivsamma stadsdelar är första punkten av totalt elva fokusområden när Ikano Bostad utvecklar stadsdelar (se faktaruta).

– Det är grundläggande, känner du dig inte trygg kommer du inte att trivas. Här baserar vi mycket av arbetet på forskning kring mötet mellan människor och den fysiska miljön. Hur byggnaderna är utformade, hur stora kvarteren är, om det finns liv på gatuplan, platser att mötas på eller om det är enkelt att hitta i området, påverkar hur vi beter oss.

Metoden är också inspirerad av danske arkitekten Jan Gehls principer för offentlighetsgrader. Han delar upp ytorna i en stadsdel i privat (våra hem), gemensamt (exempelvis en innergård) samt offentligt (gatumiljö). Samtliga behövs för att skapa en trygg stadsdel, menar Sjödin:

– Tittar man på miljonprogrammen har de jättefina bostäder och en tydlig gatumiljö men det gemensamma, som är viktigt för trygghet, är ett ingenmansland. Det saknas ofta tydliga mötesplatser för olika åldrar under olika årstider. Då blir det svårt att bygga en gemenskap. 

Humelstaden i Göteborg.
Humelstaden i Göteborg.

”Hemmet är mer än bara bostaden”

Sjödin påpekar att utvecklingen av stadsdelar innefattar många aktörer, där kommunen har en avgörande roll:

– I slutändan är det kommunen som har planmonopol och godkänner vad som ska byggas. De är förstås en viktig samarbetspartner eftersom de ansvarar för samhällsbyggnader, som förskola och vårdcentral. Sedan kan vi ha dialog med andra byggbolag eller kommersiella aktörer kring vad området behöver i form av service och affärer. Vi tittar även på hur lokala aktörer kan vara en positiv kraft, vilka behov de har och hur de kan bidra.

Kommer den här typen av helhetsgrepp kring stadsdelar bli vanligare i framtiden, tror du?

– På senare år har de globala målen för hållbar utveckling lyfts mer i branschen, det är enklare att tala kring de här sakerna än tidigare. Jag hoppas att fler hittar ett arbetssätt kring de här frågorna. Det är komplext och man kan få olika svar beroende på vilka glasögon man har, men i slutändan hänger alla frågorna ihop. Hemmet är mer än bara bostaden, det är hela stadsdelen.

Så skapar Ikano Bostad smarta lösningar i vardagen  

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?