Tryggare bostadsområden: Så jobbar Ikano Bostad med socialt hållbarhetsarbete.
Ribar Nasradin gick i gymnasiet när han fick se annonsen om sommarjobb hos Ikano Bostad hemma i Stockholmsförorten Hagsätra, där bostadsföretaget äger och förvaltar 3 000 lägenheter.
– Jag tänkte att det var bättre att jobba än att bara vara hemma. Det är svårt att få jobb och därför också lätt att hamna fel. Jag har flera tidigare vänner som dragits in i kriminalitet, berättar han.

Under ett par sommarmånader fick han prova på en mängd olika arbetsuppgifter.
– Jag fick göra allt möjligt. Från att plocka skräp till att måla och klippa gräs.
Den viktigaste lärdomen handlade dock om något annat.
– Jag fick veta hur arbetslivet fungerar och vad arbetsmoral innebär. Som hur viktigt det är att komma i tid, hur man arbetar i grupp och vikten av att hjälpa varandra.
Ta ansvar för sin egen framtid
När sommarlovet var slut sökte han upp Anders Wahlqvist för att höra om han kunde få fortsätta jobba. Det slutade med att han under loven fick praktisera på den målerifirma som just då genomförde renoveringsarbeten i området.
Anders Wahlqvist såg den snabba utveckling som Ribar Nasradin genomgått. Vid den här tidpunkten hade Ikano Bostad dessutom stora problem med skadegörelse i området. Då föddes idén att skapa en modell där unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden får verktyg så att de kan ta ansvar för sin egen framtid. Unga vuxna som i många fall annars riskerar att rekryteras av kriminella gäng och hamna i permanent utanförskap.
– De vill ju jobba och tjäna pengar. Men många unga som bor hos oss saknar kontaktnät och har föräldrar som är arbetslösa, konstaterar Anders Wahlqvist.
Stödet som de unga får hos Ikano Akademin är individuellt och ofta mycket konkret.
– I början händer det att jag åker hem och hämtar dem om de inte dyker upp i tid. Det tycker de är ganska pinsamt, säger Anders Wahlqvist och skrattar.
När ungdomarna bedöms redo för ett ordinarie jobb sätter Ikano Akademin dem i kontakt med andra arbetsgivare.
”Många solskenshistorier”
För tredje året i rad bedriver Ikano Akademin också verksamhet i Västerås och sedan starten 2014 har hittills 87 unga genomgått utbildningen. Kön till en plats är numera lång.

Att Ikano Akademin gör nytta på riktigt får Anders Wahlqvist ständiga bevis på. Ribar Nasradin är bara ett exempel. Efter två år som målarlärling hittade han för fem år sedan sitt kall och jobbar i dag i däckbranschen.
– Och jag har hur många solskenshistorier som helst. Som den om killen som ringde mig alldeles nyss. Han var ledare i ett välkänt kriminellt gäng när han började hos oss och gick omkring här och jobbade med skyddsväst. I dag bor han på en annan ort och arbetar som fastighetsskötare.
Permanent verksamhet
Det som började som ett projekt har med åren vuxit till en permanent verksamhet, som dessutom är kostnadsneutral.
– Det är en av framgångsfaktorerna: att ungdomarna utför ett riktigt arbete. I år slog dessutom vårt nöjd kund-index alla rekord här i Hagsätra, och det är mycket tack vare de här ungdomarna.
Dessutom har den skadegörelse som för tio år sedan var ett omfattande i Hagsätra i princip försvunnit idag.
Anders Wahlqvist är stolt över de stora och positiva förändringar som Ikano Akademin hittills lett till, både för Ikano Bostad och för de enskilda deltagarna.
– Vi är grymt nöjda med vår verksamhet. Men framför allt ska ungdomarna vara nöjda och stolta över vad de åstadkommer, när de bara får chansen.
Läs mer om Ikano Akademin här.