1515
Annons
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Dramatisk ökning väntas: ”En enorm utmaning för samhället”

Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.
Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Drygt en kvarts miljon fler till 2030.

Här är siffrorna som visar att antalet 80-åringar ökar rejält närmaste åren.

– Frågan är kanske lite bortglömd i debatten, men det är en enorm utmaning för samhället som måste hanteras, säger Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Därför satsar Ikano Bostad på en mix av bostäder 

Sveriges befolkning blir inte bara större, den blir också allt äldre. Till år 2030 beräknas antalet invånare som är minst 80 år öka med 50 procent, motsvarande 270 000 personer, gentemot idag. Av dessa kommer 130 000 vara över 85 år. Därför behöver samhället säkerställa en god livskvalitet även på äldre dagar, anser Mikael Berg:

– Våra gemensamma system är inte byggda för att kunna hantera så många nya äldre på kort tid. Utmaningen för kommunerna ligger i att det är en stor kostnad i budgeten, samtidigt som antalet skattebetalare inte är tillräckligt för att kunna försörja de som behöver vård och omsorg längre fram i livet. Där behöver man tänka om hur resurserna ska fördelas, säger han och fortsätter:

– Många kanske inte väljer att se de utmaningarna, även om jag tycker att många kommuner har tydliga mål för att lösa frågan. De förstår att antalet äldre kommer öka rejält.

Bostäder för livets alla faser

En pusselbit för att hjälpa kommunerna att hantera en åldrande befolkning är byggandet av moderna vårdboenden, i folkmun oftast kallat äldreboenden. I de stadsdelar Ikano Bostad utvecklar återfinns såväl ”vanliga” bostäder, förskolor och vårdboenden.

– Vi som bolag vill utveckla bostäder och boendemiljöer för livets alla faser och sedan fem-sex år tillbaka finns vårdboenden med när vi utvecklar och förvaltar nya stadsdelar. För oss är det viktigt att ta ett större övergripande ansvar på de platser där vi finns, säger Berg.

Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.
Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.

Han pekar också på att de vårdboenden företaget bygger – förutom att skapa en gedigen boendemiljö – även måste vara attraktiva arbetsplatser:

– Det är en nyckelfråga för att kunna locka bra personal. Det måste även vara en plats som anhöriga gillar, bara en sådan detalj som att placera en lekplats i närheten kan sporra att ta med barnbarnen vid besöket. Detta och många fler perspektiv och kunskaper är frukter av samarbetet Living Lab som Ikano Bostad, Linnéuniversitetet och Karolinska institutet driver sedan flera år tillbaka.

Seniorbostäder förenklar planeringen

Även om fler vårdboenden hjälper de äldre med störst vårdbehov, finns en stor grupp äldre som är tillräckligt pigga för att bo på egen hand – men som behöver få hjälp i vardagen via hemtjänsten.

– Det riktar sig till personer som är hyfsat friska, men där nuvarande boende inte är helt anpassat utifrån de behov som finns. I ett hus med seniorbostäder finns möjlighet till att få hjälp i vardagen och sociala utrymmen. Några timmar i veckan finns vårdpersonal från den lokala vårdcentralen på plats som kan hjälpa till att mäta blodtryck och ge vägledning.

Enligt Berg har seniorbostäder tydliga uppsidor för kommunerna:

– Det förenklar för planeringen om fler personer i behov av hemtjänst bor i samma trapphus. Samtidigt hjälper det kommunernas budget, de får ut mer av varje satsad krona. Men kanske allra viktigaste är ett socialt innanförskap istället för utanförskap som detta ger alla boende.

Mer om Ikano Bostads moderna vårdboenden 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?