Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Aktiva val och långsiktigt arbete minskar klimatpåverkan

Som långsiktig fastighetsägare arbetar Ikano Bostad målmedvetet med att minska klimatpåverkan i sitt fastighetsbestånd. En viktig del är att minska energianvändningen som står för en stor andel av klimatpåverkan.

– Den bästa kilowattimmen för klimatet är den som inte behöver produceras, konstaterar företagets energistrateg Annika Karlsson.

Så jobbar Ikano Bostad för att verksamheten ska vara klimatneutral till år 2030. 

Ikano Bostad har under lång tid arbetat med att effektivisera energianvändningen då den har identifierats som ett av de stora påverkansområdena på klimatet. Ett arbete som har gett resultat. Sedan 2014 har klimatpåverkan från energianvändningen i Ikano Bostads hyresfastigheter minskat med knappt 70 procent med hjälp av bland annat kontinuerlig driftoptimering, energieffektivisering och inköp av fossilfri el.

– Vi är noga med att göra saker långsiktigt. När vi renoverar tar vi därför ofta ett lite större grepp. Det blir kanske dyrare just då, men i längden sparar vi energi och minskar på så vis också vår och kundernas klimatpåverkan, berättar Annika Karlsson.

Kopplat till energianvändningens klimatpåverkan har också arbetet med att kapa så kallade effekttoppar blivit allt viktigare.

– De kallaste dagarna på året, då det går åt mest energi, behöver fjärrvärmeverken ofta ta till de pannor som är sämst ur miljösynpunkt. Om man minskar energianvändningen sådana dagar får det en mycket större klimatpåverkan än om man minskar användningen på sommaren.

Medvetna val vid inköp av energi

Valet av energi har stor påverkan på klimatet, därför är Ikano Bostad noga med vilken energi man köper in. Ikano Bostad har valt att använda fossilfri fastighetsel till sina fastigheter och till nästa år kommer 100 procent av fastighetselen som köpts in vara fossilfri. Egenproducerad förnybar energi är ytterligare en pusselbit i klimatarbetet, och när nya hyresrätter nyproduceras ska solceller installeras. 

Ikano Bostad arbetar inte bara aktivt med att minska sitt klimatavtryck, utan vill också göra det enklare för sina hyresgäster att göra hållbara val i vardagen. 

– Det handlar mycket om att skapa bra förutsättningar för hyresgästerna – det ska vara enkelt att leva hållbart. Vi har engagerade hyresgäster som vill göra rätt, menar Annika Karlsson.

Handfasta vardagstips

I sitt kvartalsbrev till de boende ger Ikano Bostad därför regelbundet handfasta vardagstips om hur man som enskild kan minska sin energikonsumtion och klimatpåverkan. Information med råd om hur hyresgästerna kan minska sin klimatpåverkan i varje rum har tagits fram för att användas vid inflyttning i nyproducerade hyresrätter. Det är ett koncept som man nu funderar på att utveckla, så att det även omfattar dem som flyttar in i fastighetsbeståndets äldre delar.

Att arbeta långsiktigt vinner både miljön, företaget och de boende på.

– Som fastighetsägare känner vi stort ansvar för att våra hyresgäster trivs och mår bra, men också att husen mår bra. Husen ska stå länge och bli hem även för nästa generation, konstaterar Annika Karlsson.

Läs mer om Ikano Bostad här. 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera