1515
Innehåll från IFSAnnons

Framtidens energibransch: Fortsatt framgång för förnybart kräver smart IT-stöd

Satsningar på förnybar energi, diversifiering och förmågan att anamma nya affärsmodeller ger hopp om en ljus framtid för energibranschen. Det spår Colin Beaney, global chef för energisektorn vid IFS, och pekar ut ett par heta branschtrender för de kommande åren: nya partnerskap mellan stora och små aktörer, och en distribuerad marknad där konsumenter söker en mix av olika lösningar för sina energibehov.

Läs IFS e-bok om de främsta utmaningarna för energibranschen och olika sätt att möta dem. 

Trots att det senaste året varit dystert på många sätt har den globala pandemin inte lyckats bromsa utvecklingen av förnybara energikällor och mer miljövänlig energiproduktion. Trycket att hushålla med energi och minska koldioxidutsläppen är fortsatt stort, och IFS branschexpert Colin Beaney har noterat flera pågående förändringar som ger anledning till optimism om framtiden.

– Energibranschens aktörer befinner sig i en spännande fas där de går från ord till handling. När jag pratar med kunder, partners och andra intressenter ser jag en genuin vilja att börja leverera på de löften som gjorts de senaste åren. Nya kapacitetshöjande investeringar gör att förnybar grön energi som sol-, vind- och vattenkraft kommer att växa snabbt de närmaste åren, säger Colin Beaney.

Fossilfri vätgasproduktion

Han ser en utveckling som drivs av breda industriella samarbeten och partnerskap. Ett växande antal stora etablerade energibolag slår sig samman med mindre nystartade företag i gemensamma satsningar för att både nå utsläppsmålen och skapa nya långsiktiga intäkter. Flera exempel i den riktningen finns redan på många håll i världen: För att minska beroendet av fossila bränslen och bana väg för mer förnybart i energimixen har Pacific Gas and Electric Company (PG&E) tillsammans med Tesla börjat anlägga ett batteribaserat energilagringssystem i Kalifornien. Och i Tyskland satsar den globala energijätten BP och danska företaget Ørsted på fossilfri vätgasproduktion genom en vinddriven elektrolysprocess.

– Ett resultat av den starka trenden mot förnybar energi är också att marknaden blir mer distribuerad. Såväl företagskunder som privata hushåll letar efter alternativa källor, som solpaneler och bergvärme, för att komplettera sin primära energiförsörjning – och med tiden kanske bli mindre beroende av de traditionella energibolagen, säger Colin Beaney.

Detta innebär både utmaningar och möjligheter. En konsekvens är exempelvis att kraftproduktions- och distributionsföretag kan förlora en del av sina stadiga inkomster. Dessutom är de nationella elnäten inte utformade efter de krav som följer av nya decentraliserade sätt att transportera förnybar energi i stor skala.

– Samtidigt finns enorma möjligheter för framsynta energibolag att fånga nya intäktsströmmar. Flera av de etablerade aktörerna kan börja sälja och ge service för solpaneler och liknande utrustning som idag ofta erbjuds av nischade specialistföretag. Men de stora energiföretagen kan dra nytta av stordriftsfördelar och väl utbyggda servicenätverk som gynnar konsumenterna, säger Colin Beaney.

Digitaliseringen viktig

För att hantera övervakning, underhåll och service av hundratusentals småskaliga produktionsanläggningar kommer energibolagen behöva nya lösningar som automatiserar datainsamling och analys. Digitaliserade processer som ökar driftsäkerheten är en viktig konkurrensfaktor och analysföretaget IDC förutspår att mer än hälften av energibolagen kommer att öka sina investeringar i automatisering fram till 2025.

– Att implementera smart IT-stöd som utnyttjar artificiell intelligens och maskininlärning kommer att bli avgörande för att optimera driften och maximera kundnyttan. IFS har mer än 30 års erfarenhet av att leverera heltäckande underhållslösningar till flera av världens ledande energibolag. När de nu diversifierar sin energimix skapas alltmer komplexa organisationer som kräver smidiga och flexibla lösningar för att hantera en mängd olika företag. Att hjälpa företag att möta dessa utmaningar var en viktig utgångspunkt när vi utformade den senaste versionen av vårt affärssystem, IFS Cloud, säger Colin Beaney.

Läs IFS blogg om framtiden för energibranschen 

 

 

Mer från IFS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IFS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?