1515
Innehåll från IFSAnnons

Cirkulär ekonomi och hållbarhet – vägen till lönsamhet för tung tillverkningsindustri

Mikael Hultin, systemarkitekt och specialist inom tillverkande industri vid IFS.
Mikael Hultin, systemarkitekt och specialist inom tillverkande industri vid IFS.

Digital transformering står i fokus när gruvnäring, stålproducenter och annan anläggningstung industri ställer om sina processer för att leva upp till högt ställda krav på produktivitet och hållbarhet. Ett exempel är LKAB:s långsiktiga satsning på koldioxidfri produktion, där IFS bidrar med smart systemstöd för underhåll, materialförsörjning och logistik.

Läs mer om digitala lösningar för tung processbaserad industri 

Sveriges tunga processbaserade industri har länge stått för en stor del av landets koldioxidutsläpp. Nu pågår en omfattande omställning där flera statliga och privata företag samverkar för en framtida fossilfri järn- och stålindustri.

Utvecklingen drivs av höga produktivitets- och miljömål. En nyckelfaktor för att uppnå målen är att alla anläggningar i den integrerade produktionskedjan kan drivas med högsta möjliga driftsäkerhet. 

För att undvika oplanerade driftstopp är det viktigt att skapa mer förutsägbarhet i både underhållsarbetet och hela produktionskedjan. Modernt, förebyggande underhåll baseras på effektiva arbetssätt men ställer allt högre krav på att dessa processer digitaliseras och automatiseras. LKAB är en av de kunder som valt IFS som samarbetspartner i den digitala omställningen. 

Datadriven gruvdrift

Den statsägda gruv- och mineralkoncernen genomgår nu en omstrukturering som väntas bli den största i företagets 130-åriga historia. Ambitionen är att sätta en ny världsstandard för hållbar och datadriven gruvdrift, vilket kommer att innefatta flera branschledande lösningar och samarbetspartners.

– Vi har mångårig erfarenhet av att ta fram stödsystem för anläggningsintensiva branscher där oplanerade driftstopp kan bli extremt kostsamma. I takt med att gruvbrytning och övrig produktion automatiseras allt mer blir det ännu viktigare att hålla maskinerna igång utan avbrott, för att utnyttja utrustning och resurser på effektivast möjliga sätt. Vårt system hos LKAB kommer att hålla koll på runt 150 000 olika anläggningsobjekt som hanteras i den komplexa underhålls- och logistikprocessen, säger Mikael Hultin, systemarkitekt och specialist inom tillverkande industri vid IFS.

Förebyggande underhåll

Lösningen från IFS integreras med LKAB:s produktionssystem och fångar upp signaler från den uppkopplade utrustningen. Det gör att begynnande fel kan upptäckas innan de ställer till allvarlig skada, vilket innebär både kostnadsbesparingar och minskad resursförbrukning.

– Med förebyggande underhåll utfört på rätt sätt, i rätt tid och med rätt material, tillgängligt enligt plan, kan livslängden på utrustningen förlängas. Det hjälper vårt system till med genom att på ett smidigt sätt stödja LKAB:s personal, oavsett om de jobbar med planering och utförande av underhåll, materialförsörjning eller logistik och transporter vid LKAB:s automatiserade utskeppningshamnar. Lösningen är molnbaserad och alla funktioner finns tillgängliga online och mobilt oavsett användarkategori, säger Mikael Hultin.

LKAB:s krav på mobilitet, digitalisering och automatisering med fokus på ökad produktivitet i kombination med höga krav på hållbarhet ser IFS även hos andra sektorer inom anläggningstung industri, till exempel stålproduktion och pappers- och massaindustrin. Här kan IFS lösningar verka och bidra med ett långsiktigt och hållbart framtidsperspektiv.

Fasar ut fossila bränslen

Nu pågår implementering i LKAB:s befintliga anläggningar och på sikt är ambitionen att systemet från IFS också ska användas i nästa generations gruvdrift och produktion, baserade på de industriella utvecklingsprojekten SUM och HYBRIT. Båda har en utgångspunkt i cirkulär ekonomi med ambitiösa mål gällande hållbarhet, energieffektivitet och en koldioxidfri produktionsprocess, vilket fått stor uppmärksamhet även internationellt. Nyligen bjöds till exempel Vattenfalls vd Anna Borg in av president Joe Biden till Vita husets klimattoppmöte för att berätta hur man tillsammans med partners och kunder arbetar för att fasa ut fossila bränslen genom innovativa industrisamarbeten som HYBRIT.

Läs mer om IFS Cloud ERP, Service Management och Enterprise Asset Management 

 

 

 

 

 

Mer från IFS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IFS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?