1515
Innehåll från IconovoAnnons

Inhalatorutvecklare med smart affärsmodell satsar globalt

Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.
Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.

Med en unik expertis inom inhalationsprodukter och en affärsmodell som innebär en låg risk för samarbetspartners och investerare är Iconovo en uppstickare att räkna med. Visionen är glasklar – bolaget ska bli världsledande på att utveckla och leverera inhalationsprodukter. 

Behovet av inhalationsprodukter som behandlingsmetod för astma och KOL växer i takt med att dessa sjukdomar blir ett allt större problem i västvärlden. Men att utveckla användarvänliga inhalatorer är en komplex process som få läkemedelsbolag har expertis inom. Här kommer Lunda-baserade Iconovo in i bilden. 

Iconovo utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag som vill ta sig in på en lukrativ marknad. Företaget har tre olika färdigutvecklade inhalatorer som kan fyllas med substansspecifika torrpulverformuleringar i portföljen. 

– När Iconovo utvecklat sina första egna inhalatorer uppkom idén om att bli ett komplett bolag genom att bilda två ytterligare grenar av verksamheten. Det ena var att själva utveckla formuleringen, alltså torrpulvret till inhalatorerna. Det andra var att addera en analytisk del, vilket innebär att vi gör egna tester och analyser för att få en uppföljning av produktutvecklingen, säger Johan Wäborg, vd för Iconovo. 

Snabb väg till marknad

Iconovos affärsmodell lutar sig på en mycket lägre risk än traditionella life-sciencebolag som fokuserar på innovativa verkningsmekanismer och substanser. Iconovo arbetar främst med generiska inhalationsprodukter där substanserna redan är beprövade, vilket minskar risken för misslyckande markant. Dessutom är vägen till marknad mycket snabbare. 

– Vi hjälper våra kunder att ge sig in på inhalationsmarknaden med en färdig produkt och förkortar tiden fram till produktlansering genom vår expertis. Vi levererar produktionsmetoden på inhalator inklusive läkemedel och kunden sköter klinisk prövning, produktion och försäljning, med support från oss såklart, säger Johan Wäborg.

Iconovo jobbar med skalbara inhalatorplattformar. Detta innebär att kunden får ensamrätt på kombinationen inhalator och torrpulverformulering på en specificerad aktiv substans samt en specificerad geografisk marknad. Det finns alltså ingen begränsning kring hur många kunder Iconovo kan ha på sina inhalatorplattformar.

– Skalbarheten av vår affärsmodell är en av våra främsta fördelar. Redan nu har vi fyra stycken kundavtal på plats med framtida royaltybetalningar, säger Johan Wäborg. 

Siktet inställt på den amerikanska marknaden

Just nu arbetar Iconovo med en fjärde inhalatorplattform med målsättningen att kunna ersätta GlaxoSmithKlines inhalator Ellipta inom en nära framtid – den största investeringen i bolagets femåriga historia. Iconovo går i och med den här satsningen in i en kommersiell expansionsfas och satsar på att ta ytterligare marknadsandelar globalt. Med en ny vd vid rodret, flera nyrekryteringar på gång och en portfölj som genomsyras av svensk kvalitet ser framtiden ljus ut. 

– Den globala försäljningen av astma- och KOL-läkemedel omsätter 30 miljarder dollar årligen, och marknadens volym ökar konstant eftersom allt fler produkter blir generiska. Vårt mål är att ta fram en produkt i närtid som kan ersätta Ellipta, och redan då ha en partner på plats i USA som kan vara först ut på marknaden. Vi sitter i en väldigt fördelaktig position för att nå dit och är väldigt målfokuserade, säger Johan Wäborg. 

Fakta om Iconovo

Iconovo utvecklar kompletta inhalationsprodukter – inhalator och torrpulverformulering.

Målgruppen är främst generikabolag och innovativa läkemedelsbolag globalt. Iconovo har färdigutvecklat tre patentskyddade inhalatorplattformar och håller för närvarande på att utveckla en fjärde inhalatorplattform. Kontakt: info@iconovo.se  

Läs mer om Iconovos viktiga arbete här: www.iconovo.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Iconovo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?