1515
Innehåll från HSBAnnons

Så blev HSB Sveriges mest jämställda byggbolag

Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

HSB har mer än dubbelt så många kvinnliga vd:ar som börsbolagen. Det visar en jämförelse gjord våren 2021. 

– Vi är en samhällsaktör, alltså ska vi spegla samhället. Så enkelt är det, säger Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Så jämställda är HSB jämfört med börsbolagen 

HSB är en medlemsorganisation med starka värderingar och har länge arbetat med jämställdhetsfrågor och styrning mot tydliga mål. Något som syns i siffrorna. 23 procent av vd:arna inom HSB är kvinnor jämfört med 10 procent bland börsbolagen. Tittar man på hela ledningsgrupperna är 45 procent av ledamöterna inom HSB kvinnor, jämfört med 24 procent bland börsbolagen.

– Var tionde svensk bor i en HSB-lägenhet, och om vi ska kunna hjälpa och stötta våra medlemmar på bästa sätt måste organisationen spegla samhället, säger Pernilla Bonde.

– Därför jobbar vi inte bara med jämställdhet utan med mångfald ur flera perspektiv eftersom vi ser att det gynnar både vår arbetsmiljö och våra medlemmar.

Mångfald och jämställdhet lönar sig

Hon får medhåll av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, som är känd för att jobba aktivt för ett jämställt och värdebaserat ledarskap.

– Det finns hur många studier som helst som visar att företag som jobbar med mångfald och jämställdhet är betydligt mer innovativa och lönsamma än de som inte jobbar med de här frågorna.

Hélène Barnekow menar dessutom att mångfald är en förutsättning för att gå lyckosam ur de förändringar, till exempel digitalisering, som drar genom näringslivet nu.

– Samhället har alltid förändrats men nu går det så fort och är så komplext att ingen kan gå igenom det på ett lyckosamt sätt utan att samarbeta med andra. Det gäller även de största företagen, och ska du kunna samarbeta med olika aktörer måste du ha olika sorters kompetenser och ett värdebaserat ledarskap där du vågar inse att du inte vet allt bäst själv. Du måste vara ödmjuk nog att lyssna på andra, men modig nog att fatta egna beslut.

På HSB är det här inga nyheter utan har stått på agendan de senaste två decennierna, något som till exempel har lett till att byggbolaget HSB Bostad nyligen för fjärde året i rad utsågs till Sveriges mest jämställda byggbolag.

– Vi är mycket glada och stolta över att för fjärde året i rad få den här utmärkelsen, säger Jonas Erkenborn, vd på HSB Bostad.

– Vi arbetar aktivt med de här frågorna, dels för att det är en del av våra värderingar, men också för att det förbättrar vår leverans till medlemmar och kunder.

Tydligt fokus på balans i livet

Jämställdhetsarbetet har också lett till ett tydligt fokus på balans i livet för de anställda.

– Det viktiga är inte när du gör ditt jobb eller var du gör det, utan det viktiga är att du visar resultat, konstaterar Pernilla Bonde

– Att ha en flexibel arbetssituation där man kan kombinera jobb och småbarn är verkligen inget nytt för oss.

Den här synen på arbete har ytterligare förstärkts i och med pandemin. En undersökning nyligen bland HSB:s medarbetare visade tydligt att många gärna vill fortsätta att jobba hemifrån några dagar i veckan även när arbetslivet återgår till vardag, något som ledningen har tagit till sig.

– Just nu funderar vi på hur vi på bästa sätt kan anpassa både vårt kontor och vårt arbetssätt till det här, bland annat sneglar vi mycket på Microsoft och Spotify och inspireras av hur de ser på arbete och kreativitet. Det kanske man inte förväntar sig av en hundraåring, men jag skulle säga att vi tack vare vårt fokus på jämställdhet har vågat vara öppna för helt nya sätt att jobba.

Så jämställda är HSB jämfört med börsbolagen 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?