1515
Innehåll från HSBAnnons

Nya lösningar krävs – så ska unga få råd att bo

Göran Cars, professor i stadsplanering vid KTH, skräder inte orden när det gäller att alla unga ska få möjlighet till eget boende.

Barn med rika föräldrar får tag på bra bostäder som är billiga i längden, medan andra unga inte kan realisera sina livsdrömmar. Det är därför initiativ som HSB Dela är så intressanta, för de kan vända på bostadsmarknadens logik.

HSB Dela – en ny modell för att finansiera och äga sin bostad 

Över 200 av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist under 2020, och allra svårast att hitta en egen bostad är det för ungdomar. Framförallt de ungdomar som inte har rika föräldrar.

– Det här är ett växande samhällsproblem där vi håller på att skapa ett A- och ett B-lag på bostadsmarknaden, säger Göran Cars.

För barn till föräldrar som har pengar kan ofta få hjälp att köpa sin första egna lägenhet.

– Och eftersom bostadsrätter innebär en lägre boendekostnad än nybyggda hyresrätter på både kort och lång sikt kan de som har rika föräldrar bo billigt. Åt den som har ska vara givet.

”Man blir fast, utan möjlighet att ta sig vidare”

För barn i familjer där föräldrarna inte har möjlighet att hjälpa till är situationen betydligt svårare.

– Antingen får de bo kvar hemma vilket skapar slitningar och begränsar livskvaliteten. Eller tvingas de in i väldigt konstiga former av andrahandskontrakt. Eller får de kontrakt på en nybyggd hyresrätt, men de är så dyra idag att det inte blir några pengar över för att spara eller realisera andra livsdrömmar. Man blir fast, utan möjlighet att ta sig vidare.

Så vad är då lösningen på dilemmat? Frågar du Göran Cars krävs det inte en utan flera, men framför allt menar han att vi måste vända på vårt sätt att tänka.

– I Sverige finns en tradition av att hyresrätt ska vara första egna bostaden, men det är för dyrt i dag, och allmännyttan har inte laglig rätt att subventionera. Jag tycker istället att staten borde hjälpa fler ungdomar att ha råd att köpa sin första egna bostadsrätt eftersom det i längden är ett billigare sätt att bo.

Ett sätt skulle kunna vara någon form av statliga startlån, ett annat sätt skulle kunna vara att göra bosparande avdragsgillt.

– Då blir det här tillgängligt för alla, inte bara för dem som har rika föräldrar.

Efterlyser större experimentlusta

Men Göran Cars efterlyser också en större experimentlusta från bygg- och bostadsföretag.

– Det kan handla om till exempel olika former av delningsekonomi där vissa delar av hemmet är ditt eget medan andra delas med dina grannar. Eller kan det vara som det HSB har gjort med HSB Dela, där man försöker att hitta nya former för finansiering. Bostadsföretagen måste vara kreativa, och den som är först ut med lösningar kommer att ha ett stort försprång.

Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

HSB Dela är ett initiativ från HSB för att hjälpa unga vuxna att få råd att köpa en egen lägenhet. Det lanserades som ett pilotprojekt i HSB brf Blanka i Göteborg och går ut på att HSB går in som delägare i lägenheten.

– Ungdomarna köper halva, vi köper halva, och på så sätt minskar den kontantinsats de behöver spara ihop till med hälften, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

– Vi är samhällsbyggare i grunden och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa den här gruppen in på bostadsmarknaden. Självklart behöver vi som andra visa vinst, men vi kan tänka långsiktigt och är inte rädda för att testa nya idéer.

HSB Dela - en ny modell för att finansiera och äga sin bostad 

 

 

 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?