1515
Innehåll från HSBAnnons

Därför kan HSB driva progressiva och hållbara projekt

De var först med rinnande vatten och tvättstugor. Många av de saker vi i dag tar för givet i bostaden är innovationer från HSB. Och mycket nytt är på väg ut på marknaden även nu.

– Vi kan ta vara på människors innovationskraft på ett helt annat sätt än vad många börsbolag kan, säger Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

HSB är Sveriges ledande boendeaktör, som ägs och styrs av 670 000 medlemmar. HSB planerar, finansierar, bygger och förvaltar bostäder över hela Sverige – totalt cirka 25 000 hyresrätter och 340 000 bostadsrättslägenheter. Det är medlemmarnas intressen som styr, inte kortsiktiga vinster. Det skapar möjligheter att utveckla bostäder även på platser där få vill bygga men många vill bo.

Läs mer om HSB Living Lab 

Digitala bikupor, att duscha i återvunnet vatten, och nya finansieringsformer som gör det möjligt för ungdomar att köpa en första lägenhet – det är bara några få exempel på alla de innovationer som HSB just nu testar eller implementerar i sin organisation.

– Vi drivs av att göra nytta för våra medlemmar. Det är de som äger oss och det är deras behov som styr vad vi ska göra, och det ger en innovationskraft som de flesta andra bostadsföretag bara kan drömma om, säger Pernilla Bonde.

Bygger på lokalt engagemang

De flesta är överens om att den bästa innovationen kommer underifrån, när man tar vara på de önskningar som kommer ur vardagens olika miljöer.

– Många bolag är toppstyrda, och för att ändå bli innovativa jobbar de med innovationshubbar eller kundundersökningar. Vi däremot är en decentraliserad organisation som bygger på lokalt engagemang, och vi får därmed det här drivet och underifrånperspektivet automatiskt, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

I dag, liksom under hela HSB:s snart hundraåriga historia, pågår därför otaliga innovationsprojekt över i princip hela Sverige.

– Grunden i vår strategi är att bejaka nya idéer, få dem att bli verklighet och sedan växla upp dem. Sedan är det klart att vi måste tjäna pengar för att kunna fortsätta utveckla vår verksamhet, men det är ju det som är det fina med innovation, den betalar sig alltid i längden. Och eftersom vi inte styrs av kvartalsekonomi har vi tid och råd att tänka långsiktigt, säger Pernilla Bonde.

HSB Living Lab – ett levande laboratorium

Ett av de tydligaste exemplen på HSB:s innovationsarbete är det världsunika HSB Living Lab i Göteborg. Byggnaden som invigdes 2016 är ett levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Det här är en frizon, en riskfri arena där man ska få testa vilda idéer och obeprövade tankar, säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB LIving Lab i Göteborg.
HSB LIving Lab i Göteborg.

– Här ska det vara helt okej om ett försök inte uppnår det man trodde, för om alla når sina mål har vi inte siktat tillräckligt högt. Å andra sidan ser vi även ett misslyckande som ett resultat, för vi lär oss något av precis allt som sker här.

Därmed inte sagt att idéer som testas i HSB Living Lab inte tar sig ut i organisationen.

– Vi har byggnadsintegrerade solceller som först testades här och som nu finns på ett av våra hus i Göteborg, vi har ny teknik för att förvärma ventilationsluft och vi har tvättstudion som skapar trivsel och trygghet. Men det här är bara några exempel på innovationer som har nått ut. Med över hundra startade projekt i HSB Living Lab vet vi att vi kommer ha många spännande resultat att dra nytta av.

Läs mer om HSB Living Lab 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?