Innehåll från HMS NetworksAnnons

Så möjliggörs 5G-kommunikation på fabriksgolvet

Medan 5G ännu inte har fått fotfäste på den kommersiella marknaden blir det snabbt allt tydligare vilken omfattande betydelse tekniken kommer att få för industrin. Redan idag har industriaktörerna börjat skaffa sig översikt av den nya standardens otaliga tillämpningar, men ska de kunna dra nytta av möjligheterna med 5G till fullo krävs att industriella enheter och nätverk kan kommunicera sömlöst. Olika standarder för kommunikation kommer att fortsätta vara en verklighet på fabriksgolvet, även med 5G.

– 5G har potentialen att göra industrin smartare, flexiblare och säkrare, men ännu saknas några steg för att vi ska nå hela vägen, säger Jörgen Palmhager, CTO för HMS Networks.

HMS Networks är världsledande inom lösningar för industriell kommunikation och industriell IoT. Med toppmodern teknik gör företaget det enkelt och säkert för sina kunder att koppla upp miljontals industriella produkter över hela världen, inom automationssystem såväl som innovativa Industriella IoT-applikationer. 

– I över 30 år har vi möjliggjort kommunikation mellan maskiner och industriella nätverk på fabriksgolvet. Under senare år har det börjat handla om att koppla upp industriella enheter till internet. I och med 5G når vi datahastigheter som klarar att hantera industrins rigorösa villkor; det medför nya möjligheter för ökad automatisering på fabriksgolvet och inom IIoT, men ställer samtidigt höga krav på såväl prestanda och datahastigheter som säkerhet och tillförlitlighet.

Nyckeln till Industri 4.0

Använt rätt är 5G den nyckel som har saknats för att till fullo uppnå den vision som finns om Industri 4.0. Den stora utmaningen framöver blir att automatisera sådant som man hittills har ansett vara lite för komplext, såsom materialhantering, effektiv omställning av tillverkningslinjer och liknande. Detta förutsätter en flexibel och stabil infrastruktur, där nya och befintliga kommunikationsstandarder samverkar.

– Visionen på många håll är att 5G helt ska eliminera behovet av kablar, men medan 5G förvisso kommer att kunna fungera som kabelersättare i produktionen – och därmed möjliggöra en helt annan rörlighet för både personal och maskiner på fabriksgolvet – handlar det mer om att komplettera existerande infrastruktur. Det finns nämligen fortsatt områden som är beroende av kablad kommunikation för att klara högt ställda krav på realtidskommunikation, till exempel för servolösningar. Den största förbättringen kommer snarare att ligga i flexibilitet och mobilitet i kombination med kraftfull datakapacitet och låg latens mellan enheter och system. Låg latens är en förutsättning för att maskiner ska kunna fungera effektivt ihop.

Olika kommunikationsstandarder

De flesta industriella enheter och applikationer använder olika standarder då de kommunicerar. På industrigolvet tillämpas många olika kommunikationsstandarder som är mer eller mindre okända för IT-världen. Detta problem blir allt tydligare då äldre system och industrispecifika standarder måste kombineras med ny teknologi som 5G.

Trots implementering av 5G kommer det alltså att finnas ett stort behov av översättning mellan maskiner och nätverk. Möjligheten att koppla upp sig direkt till nätverket är heller inte begränsad bara till industrienheter. Allt fler verktyg blir mobila och batteridrivna. Samtidigt behöver enklare enheter, såsom mobiler och paddor, anslutas även de, så att medarbetarna alltid har korrekt information tillgänglig. HMS Networks är dock en ”early adopter” inom 5G och står väl rustade för att hantera utmaningen.

– Behovet av trådlös kommunikation blir bara större och från dag ett har vår specialitet varit att överbrygga kommunikationsproblem på den här nivån. Ambitionen är att man snabbt ska kunna koppla upp ”standard ethernet” direkt mot 5G, men i de flesta industriella fall krävs en bryggenhet. Med den kan man paketera nätverksprotokollen, skicka dem över 5G och sedan packa upp så att de kan överföras till kabel. Detta öppnar stora möjligheter för HMS teknik och vi har en mängd industriella produkter och routrar avsedda för 5G i vårt sortiment.

Vågar gå i täten

Övergången till 5G är dock något som kommer att behöva ske stegvis. Industrin anses ofta vara konservativ och trögrörlig när det gäller att ta till sig nya teknologier, men Jörgen poängterar att det ofta står enorma värden på spel; fungerar inte tekniken blir det stora förluster. Samtidigt påpekar han att vinsterna med att nyttja smarta system som är fullt automatiserade och flexibla kan bli omfattande, och betonar att branschen – i synnerhet de större tillverkningsbolagen – är snabb på att ta till sig innovationer då det finns ett reellt påvisbart värde. 

– Ännu behövs fler use cases och mer proof of concept, vilket i sin tur kräver att det finns aktörer som vågar gå i täten. De första stegen har tagits; exempelvis samverkar vi med Ericsson för att ta fram ett startkit med allt man behöver för att snabbt komma igång och testa den nya tekniken. I en värld där alla maskiner och apparater är intelligenta och uppkopplade, är HMS helt enkelt ledande i att få industriella enheter och system att kommunicera – för en mer produktiv och hållbar värld.

Läs mer om HMS arbete med 5G 

Mer från HMS Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HMS Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?