1515
Innehåll från Hewlett-Packard EnterprisesAnnons

HPE presenterar oberoende telekommoln för 5G-applikationer

Övergången och anpassningen till 5G kommer för många telekomföretag att vara en komplex affär; den teknik som används i branschen tillhör olika generationer och kommer från olika leverantörer, samtidigt som de fysiska nätverksinfrastrukturerna ofta är geografiskt utspridda. Hewlett-Packard Enterprises (HPE) samlar en mångfald av företagscentrerade IT-teknologier och lägger stor tonvikt vid att ligga före innovationskurvan genom att ta fram det bästa och det senaste inom IT för att använda det på innovativa sätt i telekomlösningar. 

Hewlett-Packard har i årtionden utmärkt sig som en av de ledande aktörerna inom innovativ IT och telekom. Tack vare sin omfattande erfarenhet har företaget en unik insikt i de olika möjligheter och utmaningar som kommer med att nyttja IT-teknologier inom telekom. 

– IT-teknologier började inkorporeras i kärnan av många telekomnätverk i samband med att 2G och 3G lanserades på allvar, men det fanns problem vad gällde tillgänglighet och pålitlighet, konstaterar Claus Pedersen, vice president and general manager, Telco Segments and NFV Solutions, HPE. 

Idag har IT en helt annan nivå av tillförlitlighet, vilket har medfört att 5G och dess standarder har skapats för att integrera IT-teknologi i sin kärninfrastruktur i så stor utsträckning som möjligt. 

– Vi granskar dessa standarder, såväl som de affärsutmaningar som följer med dem och den teknologi som krävs för att driftsätta dem. Genom att vi tar med oss det som händer på IT-marknaden till telekommarknaden blir våra kunder mer agila, kan driftsätta med lägre risk och kan leverera innovativa lösningar till lägre kostnader.

Ingen leverantör har alla komponenter

För många telekomaktörer kan övergången till 5G innebära en komplicerad utmaning. De flesta tävlar med jättar som Facebook, Google och Amazon vad gäller att leverera värde både till konsumenter och företag. När 4G fick fotfäste på allvar missade många telekomföretag att ta ett grepp om konsumentmarknaden, vilket gör det än viktigare att visa framfötterna nu. 

– Förr tenderade man att låsa sig vid något av de stora nätverksföretagen. Fördelen var att man var säker på att få något som fungerade, och även idag kan dessa aktörer ofta ge unika helhetsbilder kring byggandet av 5G-nätverk. Problemet är dock att ingen enskild nätverksleverantör kan erbjuda alla komponenter som telekombolagen behöver.

Reducerar time-to-market

Företagen behöver alltså både ny teknologi och flera olika partnerskap för att kunna skapa konkurrenskraftiga tjänster och produkter. Att sätta samman sin egen nätverkslösning ger större kontroll över affärsstrategin, över vem som bygger nätverket, hur det är sammansatt och vad man kan göra med det. 

– Många verksamheter ställer sig redan frågor kring hur de kan finna affärsmöjligheter, bygga nya tjänster och tillhandahålla dem till sina kunder. Genom ett rikt ekosystem av samarbetspartners kan vi tillhandahålla en del av lösningen för att skapa ett komplett nätverk och hjälpa våra partners att realisera sina affärsstrategier. Vi bistår helt enkelt med en agil infrastruktur och unika applikationer som ger stort mervärde och reducerar time-to-market. 

Nytt grepp om innovation

Med sin mångfacetterade erfarenhet från både IT och telekom tar HPE dessutom ett helt nytt grepp kring innovation och utvecklingsarbete. Genom att föra samman kunder från till exempel finansvärlden, industrin och telekomvärlden skapar företaget lösningar där möjligheterna med telekom också blir möjligheter för industrin – kort sagt, möjligheter för ökad gemensam innovation. 

– Vi har alla komponenter för ett öppet ekosystem inom IT. Det tar vi till telekomaktörerna, och i slutänden till de av våra kunder som inte själva är verksamma inom telekom. Den ökade innovationen till trots behöver dock telekombranschen fortfarande fundera ut hur de kan driva sin del av arbetet på ett kostnadseffektivt sätt. Till skillnad från IT-jättarna kan de flesta telekomaktörer inte konkurrera genom att köpa sin infrastruktur i bulk. Lösningen blir istället att sänka kostnaderna och välja de leverantörer som kan ge bäst värde till lägst pris.

Ett homogent, 5G-baserat telekommoln

Denna decentraliserade arbetsmodell är på många vis en fördel för telekomföretagen. Verksamheten förflyttas närmare de som faktiskt konsumerar nya, innovativa lösningar, något som är betydligt svårare om man har en centraliserad infrastruktur. Tyvärr medför modellen också vissa utmaningar. 

– Telekomföretagen behöver ta en distribuerad, heterogen infrastruktur från flera olika leverantörer och få den att se ut och bete sig på ett sätt som kan mäta sig med en centraliserad, homogen infrastruktur från en enda leverantör. Det är lättare sagt än gjort. Av denna anledning hjälper HPE sina kunder att sätta ihop homogena, 5G-baserade telekommoln, som kan samla applikationer från olika leverantörer på samma ställe. Här kan telekomaktörerna implementera sina nätverk och erbjuda alla funktioner, trots att den underliggande infrastrukturen har många olika lager.

För att ytterligare stärka utvecklingen och förenkla hanteringen av storskalig, geografiskt distribuerad, fysisk infrastruktur tog HPE i mars 2020 initiativ till Open Distributed Infrastructure Management, ett nytt program för öppen källkod. Initiativet lanserades under Linux Foundation i samverkan med Intel och har samlat stöd från flera framstående aktörer inom branschen, såsom AMI, Apstra, Red Hat, Tech Mahindra och World Wide Technology. 

– Detta nya initiativ understryker HPEs fortsatta ledarskap inom öppen 5G-teknik och engagemang för att påskynda branschinriktningen genom innovation via öppen källkod. 

HPE strävar efter neutralitet

Majoriteten av tjänsterna är utformade efter tydliga standarder, även om telekommolnen under ytan är unika. På så vis är kunden inte låst till HPE:s lösningar utan har större valmöjlighet. Samtidigt lägger standarderna också grunden för att telekomföretagen ska kunna välja den absolut bästa lösningen för sina specifika behov. Medan detta bidrar till att reducera risken för bolagen ställer det också krav på HPE att förhålla sig neutrala i så stor utsträckning som möjligt. 

– Vi bygger kompletta lösningar, från ax till limpa, och jobbar aktivt med fristående leverantörer för att testa deras applikationer i vår infrastruktur. Resultatet talat för sig själv: på ytan är molnet en smidig och kundanpassad infrastruktur, medan det på djupet är uppbyggt med hårt arbete och erfarenhet. Det ger en konsekvent upplevelse med transparent förvaltning, säkerhet och support av 5G-molnet, oavsett var man rullar ut sina tjänster.

Finns med på resan, från core to edge

Sammanfattningsvis är HPE den enda aktör som har både djupet, expertisen och erfarenheten för att fungera som en heltäckande partner, oavsett vilka behov man har som företag eller var i värdekedjan man befinner sig. Claus konstaterar att det medför en stor möjlighet för HPE: 

– Vi stöttar inte bara de telekomföretag som bygger nätverken utan också de företag som bygger lösningar för andra och även de som kommer därefter. Så vi finns i hela värdekedjan för att göra 5G till en framgång, core to edge. 5G är dock mycket större än vår förmåga att stötta telekomföretagen som bygger det. Det handlar istället om att stötta det samhälle som kommer att konsumera det, avslutar han.

Läs mer om HPE:s arbete med 5G här

Mer från Hewlett-Packard Enterprises

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hewlett-Packard Enterprises och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?