ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Hemfrid

”Ordning och reda ökar din kreativitet”

  • Isabelle Sjövall är även en av författarna bakom boken ”Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående”. De tar bland annat upp hur hjärnan fungerar och hur arbetsmiljön bör anpassas för att minska stress och sjukskrivningar.

En bullrig ljudnivå på jobbet kan minska prestationen med upp till 66 procent och öka risken för hjärtinfarkt. Det menar neurodesignern Isabelle Sjövall som kombinerar hjärnforskning och design för att vi ska må bättre i våra hem – och på jobbet.
– Mår man bra hemma blir man mer produktiv på jobbet och vice versa. Det handlar om att skapa en hållbar livsstil, säger hon.

Enklare vardag – här är alla tjänster från Hemfrid 

Vi lever i ett stressigt samhälle där återhämtning är en nödvändighet för att vi ska orka med jobb, familj och privatliv. Men vem har lust att dra fram dammsugaren efter 12 timmar på språng en tråkig tisdagskväll – eller gräva ner sig i högar av leksaker som ligger utspridda över hela vardagsrummet?

 – Du behöver inte ha ett minimalistiskt hem, men det är viktigt att hitta en balans. Om man kommer hem till ordning och reda är det enklare att komma ner i varv, säger Isabelle Sjövall, neurodesigner.

 Neurodesign strävar efter att skapa miljöer som är fördelaktiga för vår hälsa och välbefinnande, men även för vår prestation. Isabelle Sjövall förklarar att neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design.

 – Det handlar helt enkelt om hur vår hjärna reagerar på olika miljöer och hur de påverkar oss psykologiskt och fysiologiskt. Många människor vet rent intuitivt vad de tycker om och neurodesign ger dem konkreta och vetenskapliga verktyg för att ta det till en ny dimension, säger hon.

Neurodesign går att applicera på alla stilar och smaker. Även fast vi lever i en modern värld med nya trender och mode har hjärnan inte förändrats. De handlar om att i första hand sätta människan i fokus, men även att det ska vara snyggt och estetiskt tilltalande.

– Balans och symmetri är viktigt och vi mår bra av till exempel naturmaterial. Börja med att titta på det du har, det är lätt att bli hemmablind. Möblera om och hitta nya sammanhang. Ett enkelt sätt att minska stress, öka kreativiteten och luftkvaliteten, är att addera gröna växter. Människan har en grundläggande kärlek till naturen och vi mår bra av den, säger hon.

Isabelle Sjövall är även en av författarna bakom boken ”Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående”. De tar bland annat upp hur hjärnan fungerar och hur arbetsmiljön bör anpassas för att minska stress och sjukskrivningar och öka effektivitet och välmående. Blå är exempelvis en bra färg att använda på avdelare mellan skrivbord.

– Den blå färgen uppfattas som mindre isolerande och gör oss mindre trötta än om de är röda eller gula. Röriga miljöer med för många intryck gör att hjärnan måste fokusera på att stänga ute distraktioner istället för att fokusera på arbetsuppgiften, säger hon och betonar att om du vill prestera på topp under dagen är det även viktigt att skapa en balans i hemmet.

Isabelle Sjövall rekommenderar alla att se över belysningen eftersom den påverkar både vår dygnsrytm och sömnhormoner som är viktiga komponenter för vårt välbefinnande. Undvik kallt ljus hemma och satsa på varma och nedtonade ljuskällor.

–  Neurodesign handlar om att göra smarta och medvetna val. Undvik även signalfärger som till exempel rött eller orange eftersom det triggar vårt nervsystem. Hjärnan tycker om intryck i lagom dos. Det handlar om att hitta en hållbar och bra balans – precis som med mat och träning.

 5 tips för att må bra i hemmet 

  • Ordning och reda.
  • Investera i framförallt gröna växter.
  • Välj en lugn grund färgmässigt. Om du vill använda färg är blått och grönt bra nyanser eftersom de påminner om naturen.
  • Se över belysningen. Undvik kallt ljus och satsa på varma ljuskällor hemma.
  • Inred med naturmaterial.

 Städhjälp hemma - bli kund så bjuder vi på fönsterputs! 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemfrid och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer