ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Hemfosa fastigheter

Hemfosa har skapat framtidens äldreboende

Färgval, ljussättning och rumsplanering är planerat in i minsta detalj – utifrån forskningsrön. I Hemfosa Fastigheters nya äldreboende i Gävle, med Humana som hyresgäst, fick de äldres behov och önskemål stå i centrum.

Här kan du läsa mer om Hemfosas syn på samhällsfastigheter

Humana är Sveriges ledande privata idédrivna omsorgsföretag – med drygt 16 000 medarbetare i Sverige, Norge och Finland. Visionen som genomsyrar hela verksamheten är att alla har rätt till ett bra liv.

Hemfosa Fastigheter och Humana har ett väl etablerat samarbete. Idag bedriver Humana äldre- LSS- och HVB-boenden i totalt ett 40-tal av Hemfosas fastigheter.

En av dem är ett äldreboende i Gävle som Hemfosa förvärvade 2016, ett äldreboende långt utöver det vanliga.

– Traditionellt sett har äldreboenden planerats utifrån funktionalitet och personalens arbetsförhållanden. Det var självklara saker även för oss – men vi vill också utgå från de äldres behov och utifrån det skapa bra lösningar, säger Kristoffer Andersson, fastighetschef på Humana.

Ett av områdena som Humana har satsat mycket på är ljus- och färgsättning av lokalerna. Ett team med arkitekter, inredare och specialister inom äldreomsorg utgick från forskningsrön om hur ljus och färger påverkar äldre som har demens och synförändringar.

Med den utgångspunkten skapades exempelvis en funktion med dynamiskt ljus som kan ställas in och förändras över dagen så att det blir lättare att följa en naturlig dygnsrytm. På samma sätt planerades färgsättningen för att kompensera för synproblem.

– Vi är väldigt glada att vi har lyckats förverkliga våra idéer och kommit fram till moderna lösningar som våra boende verkligen uppskattar och mår bra av, säger Kristoffer Andersson.

Det lyckades konceptet i Gävle kommer nu att bli mall för Humanas framtida nybyggda äldreboenden.

– Många värdesätter social gemenskap mycket mer i dag, varför stora sådana ytor bör prioriteras i ett äldreboende. Jag tycker också att det ska vara en självklarhet att tänka på saker som musikanläggning, tillgång till trådlöst internet, paddor, spaavdelning och varför inte ett vinskåp? För varje generation blir den äldre generationen allt yngre i sitt sätt att vara och leva, säger Hemfosas vd Jens Engwall.

Här kan du läsa mer om Hemfosas syn på samhällsfastigheter

 

FAKTA: HEMFOSA

Hemfosa är det enda börsnoterade fastighetsbolaget i Sverige vars huvudsakliga inriktning är att förvärva, förvalta och utveckla samhällsfastigheter med hyresgäster som bedriver skattefinansierade verksamheter. På kort tid har bolaget etablerat sig i Sverige, Norge och Finland. Direktavkastningen är högst i Europa (5,1 procent) inom sektorn och fastighetsvärdet uppgår till cirka 36 miljarder kronor.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemfosa fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer