ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Hemfosa fastigheter

Blåste ut hela polishuset – byggnaden blev som ny

  • Hos Hemfosa utgör rättsväsendet cirka 14 procent av det totala fastighetsvärdet.

Mantrat ”Vård, skola, omsorg” mässades i valrörelsen 1998. Hemfosa är ett av landets ledande fastighetsbolag inom de tre områdena – men också inom ett annat: Rättsväsendet. Det är Polismyndigheten i Sollentuna ett lysande exempel på.


Läs mer om Hemfosa som hyresvärd här

”Byggnaden var sönderbyggd”, för att citera Åke Persson, som var en av polisens ansvariga för ombyggnationen i Sollentuna. Med det menar han bland annat att väggar hade flyttats under åren, att såväl belysning som ventilation satt på fel ställen, att det inte var så mycket mer att göra än att ”blåsa ut våning för våning”.

– Hemfosa insåg också att det bara var att börja om från noll. Vi sitter inte i hela huset, men från plan 0 till 6, och allt skedde systematiskt – våning för våning, berättar Åke Persson.

Han själv kom in i bilden när alla bygglov var på plats och det faktiska arbetet skulle börja, men kan vittna om en arbetsgång och metod som kunde hålla hela verksamheten igång, trots att byggnaden var under ombyggnation. Visst uppstod problem längs vägen, men de löstes i samförstånd.

– Sedan är det ju lite speciellt med ett polishus. Vi har våra krav och önskemål. Vi måste ta hänsyn till saker som hotbild och skalskyddstänk, vi måste hela tiden tänka på att obehöriga kan försöka ta sig in när som helst. Fönster, dörrar, lås … allt sådant måste planeras in i minsta detalj. Tillgängligheten för byggbolaget påverkades också eftersom de inte kunde få tillträde till alla ytor utan en noggrann planering, men på det stora hela löpte det på bra, säger Åke Persson.

De cirka 300 anställda vid Polismyndigheten i Sollentuna kommun har nu en uppfräschad och funktionell arbetsplats att gå till. 

– Vi har numera en blandning av öppna ytor och cellkontor. Det öppna landskapet bidrar till bättre kommunikation mellan medarbetarna medan cellkontor kan vara att föredra om man jobbar med mer känsliga uppgifter, därför är det bra att vi har både och. 

Hur var det att samarbeta med Hemfosa i ett sådant här stort projekt?

– Det gick väldigt smidigt. De var lyhörda och insåg vikten av våra behov och önskemål. När vi exempelvis sa till att utebelysningen på fastigheten behövde kompletteras såg de till att åtgärda det direkt. Det är bara ett exempel på hur snabbt och problemfritt samarbetet har varit. 

Hos Hemfosa utgör rättsväsendet cirka 14 procent av det totala fastighetsvärdet. 

 Läs mer om Hemfosa som hyresvärd här

FAKTA/HEMFOSA 
Hemfosa är det enda börsnoterade fastighetsbolaget i Sverige vars huvudsakliga inriktning är att förvärva, förvalta och utveckla samhällsfastigheter med hyresgäster som bedriver skattefinansierade verksamheter. På kort tid har bolaget etablerat sig i Sverige, Norge och Finland. Direktavkastningen är högst i Europa (5,1 procent) inom sektorn och det totala fastighetsvärdet uppgår till cirka 36 miljarder kronor. Hemfosas definition av samhällsfastigheter är fastigheter där direkt eller indirekt skattefinansierade hyresgäster utgör minst 70 procent av hyresintäkterna.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemfosa fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer