ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Hemfosa fastigheter

Babyboomen ställer höga krav – snart behövs 1 400 nya skolor

  • Enligt en rapport från finansdepartementet kommer det redan om sju år att behövas nästan 1 400 nya förskolor och skolor i Sverige.

De ökade födelsetalen sätter hård press på landets kommuner. Till år 2026 måste det byggas nästan 1 400 nya förskolor och skolor. 
– Vi är väl medvetna om utmaningarna som kommunerna står inför – och vi försöker på alla sätt hjälpa dem med lokalfrågan, säger Caroline Arehult, ny vd för Hemfosa sedan i höstas. 

Läs mer om Hemfosa här

 Sveriges befolkning växer så det knakar och inom de närmaste åren väntas både antalet barn och äldre öka dramatiskt. Det i sin tur ställer stora krav på kommunerna att ta fram förskolor, skolor och äldreomsorg. Enligt en rapport från finansdepartementet kommer det redan om sju år att behövas nästan 1 400 nya förskolor och skolor i Sverige. 

Hemfosa, som jobbar med samhällsfastigheter, ser stora utmaningar i denna förväntade tillväxt. 

– Vi är proffs på det vi gör, att tillhandahålla samhällsfastigheter där ju förskolor och skolor ingår. Även om kommunerna också gör detta, så är jag övertygad om att vi i och med det stora framtida behovet måste hjälpas åt för att lyckas fullt ut. Vi spelar en viktig roll när det gäller att skapa förutsättningar för att bedriva verksamheterna i rätt lokaler, säger Caroline Arehult, och fortsätter:

– Sedan finns förstås andra utmaningar, till exempel att få personal till skolorna, och där kan andra aktörer bidra. Det är ett stort pussel vi har framför oss och där vill vi vara med och vara en viktig pusselbit. 

Hemfosa som långsiktig ägare av samhällsfastigheter kan bidra på olika sätt, antingen genom att hitta lösningar för lokalbehov i sitt redan befintliga bestånd – men också genom att vara med och tillsammans med kommuner identifiera mark som det går att bygga nytt på.

En av flera styrkor med Hemfosa är att bolaget har många lokalkontor. Närheten och den täta dialogen med kommunerna är viktig, både för kunskapsutbyte och en djupare förståelse för deras specifika behov och önskemål. 

Att jobba närmare sina hyresgäster går helt i linje med Caroline Arehults och Hemfosas framtidsvision, där det ska vara ännu mer fokus på team-work. Och det är kanske inte så konstigt att Caroline vill lyfta lagarbete med tanke på den bakgrund hon har inom idrotten.

Från tio års ålder fram till för några år var hon en klassisk lagidrottare som spelade basket. Nu är hon ”bara” coach åt sina två döttrars olika lag.

Det är uppenbart att Caroline Arehult gillar kontinuitet. 

– Det var ett väldigt stort steg för mig att säga upp mig från Skanska efter 19 år där. Att jag valde Hemfosa beror på att jag vill jobba med långsiktighet, att jag ser en möjlighet att skapa värde för våra aktieägare och att jag samtidigt kan vara med och bidra till att samhället ska fungera på bästa sätt, säger hon. 

Hur ser du på framtiden?

– Det finns ett enormt behov av samhällsfastigheter. Min vision är att vi ska vara den marknadsledande aktören när det handlar om att hjälpa våra verksamhetsutövare och kommuner. Och samtidigt ska vi bidra till stadsutvecklingen av våra regioner på ett positivt sätt. 

 Läs mer om Hemfosa här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemfosa fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer