Innehåll från HeliospectraAnnons

Så kan det svenska agrotech-företaget Heliospectra lösa framtidens livsmedelskris

Det Göteborgs-baserade företaget Heliospectra har utvecklat belysningsteknik som kan ge friskare, mer högkvalitativa och större skördar av plantor och grödor. Det kan i grunden förändra hela produktionskedjan för livsmedel.

Den globala befolkningsmängden förväntas överstiga 10 miljarder människor år 2050 och den kommande fyrtioårsperioden kommer matproduktionen att behöva öka med 70 procent.

Matproducenter måste därför effektivisera odlingstekniken för att möta efterfrågan. En lösning är så kallade kontrollerade odlingsmiljöer som vertikal- och inomhusodlingar.

Heliospectra har utvecklat belysningslösningar anpassade till dessa miljöer. Företagets produkter innehåller lysdioder, LED, med olika ljusfrekvens som kan regleras till olika ljus-spektrum.

– Olika växter behöver olika mycket ljus. Genom att kontrollera ljusets kvantitet och kvalitet kan vi optimera skördarna, höja dess kvalitet och få en stabil produktion, säger Ali Ahmadian, vd på Heliospectra.

Hållbar verksamhet

I kontrollerade odlingar behövs minimalt med vatten och energi för att styra temperatur och fuktighet, och grödorna drabbas inte av skadedjur, vilket minskar svinnet. Då odlingarna finns i eller i omedelbar närhet av städer är transporterna minimala.

– Det här är ett väldigt hållbart sätt att producera livsmedel och andra grödor, som medicinsk cannabis som är en växande marknad, säger han.

Heliospectra är en totalleverantör av lösningen. Deras kontrollplattform HelioCORE förser odlare med datadrivet beslutsunderlag, integrerade sensorteknologier och digitalisering.

Tjänsten HelioCARE erbjuder ett team av experter och ett antal nyckelfärdiga lösningar för att hjälpa odlare att uppnå önskvärd produktion, till exempel genom anpassade ljusstrategier.

Till skillnad från andra LED-utvecklare som är rena teknikföretag, har Heliospectra utvecklat sin teknik från ett annat håll.

– Vi är fotosyntes-biologer. Vi forskar på grödorna för att se vilket ljus de behöver, säger Ali Ahmadian, och fortsätter:

– Vi har tekniken för att lösa de utmaningar som morgondagens livsmedelsproducenter står inför.

Fakta

Heliospectra grundades 2006 och erbjuder helhetslösningar inom intelligent belysning och odlingsoptimering baserat på många års forskning. Bolagets produkter baseras på djup kunskap inom växtfysiologi och fotosyntes, kombinerat med modern LED-teknik. Bolaget har runt 35 heltidsanställda.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från Heliospectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heliospectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?