1515
Innehåll från HeliospectraAnnons

Heliospectra: Automatiserade lösningar skapar morgondagens hållbara kommersiella odling

Genom kontrollerad, automatiserad odling i växthus och andra inomhusmiljöer kan odlare idag se till att bättre nyttja jordens resurser, minska produktionsbortfall och skapa ökad hållbarhet. Ett företag som just nu visar framfötterna inom den nya teknologin för odling är svenska Heliospectra vars lösningar återfinns globalt.  

Att odla i växthus eller i inomhusmiljö med kontrollerande, automatiserade system som bygger på ljustillförsel är en stor trend globalt inom jordbruket. Inte så konstigt då det har många fördelar för både odlare och för oss konsumenter.

– Med smarta, automatiserade kontrollsystem för odling i växthus och i miljöer dit solen inte når får odlaren full kontroll över sin grödas tillväxt. Det här ger bland annat ökad avkastning, ökad kvalité och mindre produktionsbortfall. Kontroll över de resurser som används ser till att man använder lagom mängd vatten, vilket kan ge en minskad vattenförbrukning med upp till 95 procent i jämförelse med att odla utomhus. Det ger en mer hållbar produktion och även ökad spårbarhet av det man säljer, vilket är en allt viktigare faktor inom livsmedelsindustrin idag, säger Ali Ahmadian, VD på Heliospectra. 

Med Heliospectras smarta automatiserade kontrollsystem helioCORE, med tillhörande belysningsteknik som bygger på LED, kan odlaren få full kontroll på grödorna genom hela tillväxtperioden. Ett system där odlaren styr ljus, temperatur och fuktighet för varje specifik gröda dygnet runt, året runt. Ett system som är framtaget tack vare Heliospectras unika kompetens inom både teknik och växtodling. 

– Med LED-ljus kan odlarna minska sin direkta energianvändning med upp till 35 procent. Den mängd elektricitet som LED-belysning använder kan system som helioCORE sedan minska ytterligare med upp till 25 procent tack vare sensorer och ljusoptimering, berättar Ali Ahmadian.

Genom kontrollerad, automatiserad odling kan man även odla mer grödor lokalt då man inte längre behöver ta hänsyn till var på jorden man befinner sig. 

– Det här skapar möjlighet till ökad lokal odling av fler grödor med minskade transporter som följd och därmed minskad klimatpåverkan. Systemet ger också ökad skalbarhet då det är enkelt för odlaren att växla upp eller ner sin produktion efter marknadens behov, då systemet kan antingen sakta ner växtperioden eller snabba upp den, menar Ali Ahmadian. 

Till hösten lanserar Heliospectra den nya generationens helioCORE och utöver det håller företaget på att ta fram ett nytt unikt patenterat system, som bygger på sensorer som läser av grödan. Baserat på data kan sedan systemet se om det behövs exempelvis högre temperatur eller mindre vatten, men även om plantan är infekterad av ohyra för att kunna hantera det snabbt. 

– Vi växer med nya tekniska lösningar, ett fortsatt fokus på forskning och utveckling och nya marknader. Vi är idag ett globalt bolag som utvecklas vidare och med den trend vi ser med ökat intresse för kontrollerad, automatiserad odling ser framtiden mycket lovande ut för oss, avslutar Ali Ahmadian. 

Om Heliospectra

Heliospectra AB grundades 2006 i Sverige av växtforskare och biologer med visionen att göra kommersiell växtproduktion mer hållbar, intelligent och resurseffektiv. Idag, med kunder på sju kontinenter, är Heliospectra världsledande inom intelligent belysningsteknik, ljuskontrollsystem och tjänster för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer. 

Läs mer på heliospectra.com

 

Mer från Heliospectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heliospectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?