Innehåll från HeliospectraAnnons

Gör skillnad med intelligent odling – minskat klimatavtryck, högre kvalitet och större vinst

Tänk om vi kunde odla och producera råvaror efter efterfrågan och behov, till den bästa kvaliteten, samtidigt som vi sparar energi och pengar. Med intelligent belysningsteknik, ljuskontrollsystem och tjänster för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer, kan vi det – 

möt Heliospectra.

Det var med avstamp i visionen att göra kommersiell växtproduktion mer hållbar, intelligent och resurseffektiv som Heliospectra grundades. Året var 2006 och biologer och växtforskare forskade aktivt på hur den visionen kunde bli verklighet, och resultatet blev framgångsrikt. I dag är de världsledande med sina tjänster och har kunder på sju olika kontinenter, inklusive Antarktis. Heliospectra har länge varit redo för världen, och nu är världen äntligen redo för dem.  

– I dag står hållbarhet högt upp på agendan och vi märker att intresset ökat för våra lösningar. Med våra tjänster kan producenter minska sin elkonsumtion med upp till 80 procent, samtidigt som kontrollerad odling och våra lösningar kan hjälpa till att minska vattenkonsumtionen med hela 98 procent, till precis samma mängd gröda. Odlare minskar sitt klimatavtryck, sparar pengar och får dessutom en gröda som håller bättre kvalitet, berättar Ali Ahmadian, vd, Heliospectra.

Kundspecifika odlingsresultat

Med Heliospectras belysningsteknik anpassar sig ljuset efter grödorna istället för grödorna efter ljuset. Du behöver inte vara beroende av vädret och solens strålar utan kan med hjälp av deras LED-lampor optimera din belysning efter just dina grödor och dess behov. 

– Beroende på vad kunden efterfrågar kan vi med en ljusstrategi anpassa oss efter det. Det kan vara allt från att öka sin produktion, till att uppnå en specifik storlek eller smak på grödan. Med önskat produktflöde och hög kvalitet minskar de sitt matsvinn samtidigt som de ökar i vinst, säger Ali Ahmadian. 

Med tjänsterna helioCARE och helioCORE, är Heliospectra vid kundens sida hela vägen och hjälper dem ta fram en optimal ljusstrategi efter just deras behov. Skulle producenten under en period behöva ändra sin plan på grund av ökad eller minskad efterfrågan, kan de ställa om efter det behovet.

– Ett bra exempel är till exempel en kryddodlare som vid midsommar behöver öka sin produktion av dill. Då kan vi tillsammans med kunden sätta upp en plan och med vår belysning se till att kunden vid midsommar uppnått det efterfrågande resultatet. 

Redo att omdefiniera naturens potential 

Under 2020 saktade marknaden ner och företaget gavs en möjlighet att utvärdera både organisationen och marknaden. Resultatet är en nystart med ett tydligare digitalt fokus, mer fokuserad marknad och snabbare innovationsprocess. Men även ett tydligare hållbarhetstänk i hela kedjan.     

–I en tid då vikten av hållbar odling och en ökad matsäkerhet diskuteras mer och mer, är vi stolta att kunna erbjuda resurseffektiva lösningar där producenter kan öka kvaliteten på grödan, öka sin avkastning och maximera sin tillväxt, samtidigt som de minskar sin klimatpåverkan.

Med flera års erfarenhet och arbete bakom sig vet Heliospectra med sig att de i dag kan erbjuda någonting som ingen annan kan, och med en ökad medvetenhet i världen ligger de precis rätt i tiden. 

– Vi är redo att ta våra lösningar till en global marknad, och den globala marknaden är äntligen redo för oss, avslutar Ali Ahmadian.

Fakta:

Heliospectra AB grundades 2006 i Sverige av växtforskare och biologer med visionen att göra kommersiell växtproduktion mer hållbar, intelligent och resurseffektiv. Idag, med kunder på sju kontinenter, är Heliospectra världsledande inom intelligent belysningsteknik, ljuskontrollsystem och tjänster för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer. 

Läs mer på heliospectra.com

Mer från Heliospectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heliospectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?