1515
Annons
Innehåll från HaglöfsAnnons

Biometria väljer Haglöf för flisinventeringen

I snart 80 år har Haglöf Sweden utvecklat precisionsinstrument för skogsbruket i hela världen. Nu har en av Sveriges ledande aktörer valt att utveckla sina tjänster till massaindustrin med hjälp av företagets molntjänster.

– Biometria vill standardisera och kvalitetssäkra sin inventering och avrapportering av virkes- och flislager till massaindustrin. Det handlar om mycket stora värden och vi är självklart stolta över att en sådan central aktör i skogsnäringen väljer våra lösningar, säger Patrick Lidström, IT-chef på Haglöf Sweden med huvudkontor i Långsele, en mil väster om Sollefteå.

Det började med en tillväxtborr för lite knappt 80 år sedan. Idag levererar Haglöf Sweden professionella instrument till skogsbruket i drygt 200 länder. Den stora skillnaden är att idag är de handburna mätinstrumenten till stor del digitaliserade och mätvärden kan sparas och förädlas i molnet.

– Via vår molntjänst Digitech Cloud kan våra kunder lagra och sammanställa inventeringar av stående skog och stockar med volymer, fördelning av träslag och kvalitet för att bara ta några parametrar. Det finns också en rad tillval för analyser och rapporter. Med Haglof Link i mobilen kan informationen sparas i molnet direkt från skogen. Det har flera fördelar, som att kunna inventera flera objekt utan tids- och bensinkrävande resor till kontoret, säger Jonas Wikner, marknadschef på Haglöf Sweden.

Pits & Piles beräknar högar och gropar

Det medlemsägda skogsmätningsföretaget Biometria använder högprecisionslasern Haglöf Laser Geo och molntjänsten Pits & Piles.  

– Vi har utvecklat den här lösningen i nära samarbete med Biometria. Pits & Piles används för att beräkna och rapportera volym på flis- eller grushögar. Användaren kan välja att visa högen som en roterbar 3D-bild med gps-koordinater. Det går också att mäta gropar för att beräkna behovet av fyllnadsmassa. Pits & Piles är också ett smart alternativ till drönare, som är mer avancerade att hantera och inte kan flyga överallt, säger Patrick Lidström.

Hög precision med mindre datakraft

Pandemin har självklart påverkat formerna för hur Haglöf har träffat sina återförsäljare världen över. Men efterfrågan är oförändrat stor och produktutvecklingen i nära samarbete med kunderna har inte påverkats. I år presenterar Haglöf flera välkomna nyheter. 

– Skogsbruket i olika länder använder data på olika sätt, och vi har länge velat erbjuda en naturlig övergång från manuella till digitala mätklavar. Nu finns Digitech BT som jobbar mot mobilen, och alla beräkningar görs i Digitech Cloud. Mätklaven erbjuder samma noggrannhet som våra andra instrument, men kräver mindre datakraft i skogen och fungerar i upp till två veckor utan laddning, säger Jonas Wikner. 

Haglöf har också vidareutvecklat sina programmerbara laserinstrument Vertex Laser Geo och Laser Geo, bland annat för att stödja Pits & Piles.

Om Haglöf Sweden
Haglöf Sweden utvecklar och tillverkar mätinstrument och system för skogsbruket världen över sedan 1943. All produktion och utveckling sker i Sverige med dotterbolag i USA samt ett väl uppbyggt återförsäljarnät i över 100 länder.

www.haglofsweden.com

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?