Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Great Place to WorkAnnons

Sveriges bästa arbetsplatser 2023 utsedda: Här är vinnarna

Tillväxtbolagen Sopra Steria och Elvenite samt offentliga verksamheten Patientnämnden – det är Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023. 

Vinnarna har nu korats av Great Place to Work, som för tjugoförsta året i rad rankar de organisationer som fått högst betyg av medarbetarna själva.

Vill ni komma med på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024? Klicka här för att starta!  

Varje år undersöker Great Place to Work arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. I år når 55 svenska organisationer den nivå som krävs för att rankas på den åtråvärda listan över de allra bästa arbetsplatserna. Vinnarna tog emot priset igår, den 23 mars, vid den årliga galan på Berns salonger i Stockholm.

Tre saker de bästa har gemensamt

Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work i Sverige:

– Vilka arbetsplatser är bäst i Sverige på att skapa en engagerande kultur? Vi har frågat de enda som kan veta, medarbetarna själva. Efter att ha analyserat nära 50 000 medarbetarundersökningar har vi svaret. De organisationer som lyckats allra bäst har tre saker gemensamt: Högt förtroende för sina ledare, medarbetare som tycker om och litar på varandra och en hög grad av stolthet över vad företaget bidrar med i samhället.

Engagerade medarbetare – grunden för lönsamhet. ”Svenska organisationer som kvalar in på listan över Sveriges bästa arbetsplatser har mer än dubbelt så hög vinstmarginal som genomsnittliga svenska bolag”, säger Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work i Sverige.
Engagerade medarbetare – grunden för lönsamhet. ”Svenska organisationer som kvalar in på listan över Sveriges bästa arbetsplatser har mer än dubbelt så hög vinstmarginal som genomsnittliga svenska bolag”, säger Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work i Sverige.

Nya listettor – och 20 nykomlingar

Sopra Steria, Elvenite och Patientnämnden toppar var sin storlekskategori på årets lista. Det är första vinsten för samtliga tre. Sopra Steria, nummer ett i kategorin stora organisationer, hade plats sju förra året. Elvenite, som vinner kategorin medelstora kategorier, var tidigare på plats fem. Patientnämnden är första gången på listan.

– Totalt har vi 20 nykomlingar på årets lista – bland dessa Kia, PiteEnergi och Fontana Food, berättar Jeanette Bergvall.

Så här kan ni kvala in på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024  

Vad har gjort Sveriges Bästa Arbetsplatser till vinnare? Här är några av förklaringarna:

”Alla medarbetare är chefer”

Sopra Steria, konsultföretag inom IT, management och design, toppar listan över stora organisationer med fler än 250 medarbetare:

– Det enskilt viktigaste är att vi genuint hjälper varandra att lyckas, alla kollegor och även gentemot våra kunder. Det får oss att utvecklas individuellt och skapar en otroligt positiv energi. Vi jobbar också för att alla medarbetare ska se sig som ledare. Nyckelbegrepp för företagsandan är driv, nyfikenhet, kundfokus och hjärta, säger Nina Adilstam, HR-direktör.

”Vi har 100 lagspelare”

IT-bolaget Elvenite, grundat i Karlstad, hamnar högst upp på listan för medelstora företag med 50 till 249 anställda:

– Vi drivs av att ständigt utvecklas och utmanas både som bolag och individer. Vill man verkligen skapa bästa arbetsplatsen måste man jobba med det varje dag. Att känna sig inkluderad, sedd och bekräftad är grundstenar i vår kultur. En annan nyckel är att alla våra 100 medarbetare tänker och agerar som ett lag, säger Mathias Dyberg, vd.

”Tydliga ramar och mycket glädje”

Patientnämnen i Region Stockholm är Sveriges Bästa Arbetsplats i kategorin små organisationer, 20-49 medarbetare. De 26 medarbetarna hanterar över 8 000 ärenden om året, och fungerar som en länk mellan patienter och vårdgivare.

– Vi är fantastiskt glada och stolta! Vi har under många år jobbat hårt för att alla ska leda sig själva i vardagen och det har skapat den optimala arbetsmiljön med stor arbetsglädje. Vi tror på tydliga ramar med frihet som kan skapa nya arbetssätt, säger förvaltningschefen Steinunn Ásgeirsdóttir.

Decennier av forskning mäter kulturen

Sedan 1990-talet har Great Place To Work listat de bästa arbetsplatserna runt om i världen – i Sverige har listan funnits i 21 år. Medarbetarna får ta ställning till 61 påståenden som sammantaget mäter hur väl deras arbetsgivare presterar inom områdena trovärdighet, respekt, rättvisa, stolthet och kamratskap.

– Områdena är valda med utgångspunkt i Great Place to Works över 30-åriga forskning som visar att höga resultat inom dessa områden är grunden för att bygga lönsamma organisationer där medarbetarna är engagerade, innovativa och motiverade, säger Jeanette Bergvall.

Större vinstmarginal och lägre sjukfrånvaro

Great Place to Work i Sverige har tidigare jämfört organisationerna på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser med genomsnittliga svenska bolag vad gäller vinst- och rörelsemarginal, sjukfrånvaro och nettoomsättning per anställd. På alla plan har Sveriges Bästa Arbetsplatser bättre resultat.

– De presterar bättre, har mer än dubbelt så hög vinstmarginal och lägre sjukfrånvaro. En annan vinst är ryktet som en riktigt bra arbetsplats. 94 procent av medarbetarna på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023 säger att de är stolta över att berätta för andra var de arbetar, säger Jeanette Bergvall.

Vill ni komma med på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024? Klicka här för att starta!  

 

Mer från Great Place to Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Great Place to Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera