1515
Annons
Innehåll från Grant ThorntonAnnons

ESG-strategi ett måste när små och mellanstora bolag vill ta in kapital

Karin Björk, Sustainable Finance Lead på Grant Thornton
Karin Björk, Sustainable Finance Lead på Grant Thornton

Institutionella investerare i stora bolag har länge kopplat ihop hållbart företagande med bättre lönsamhet och mindre risk. Det är ett perspektiv som nu börjat anammas vid investeringar och transaktioner även hos små och medelstora bolag.

Begreppet ESG står för Environmental, Social and Governance och syftar till integrering av hållbarhetsfaktorer i bolagsanalys. Det uppstod i investeringsvärlden för att inkludera faktorer kopplade till risk och värde som inte identifieras i en traditionell finansiell utvärdering. Efter att detta perspektiv sedan många år blivit praxis vid investeringar i större listade bolag och obligationer, är det nu på frammarsch vid transaktioner och inför börsintroduktioner. 

– Vid en börsintroduktion är det stort fokus på ESG-kopplingen till värde och lönsamhet från investerare. Betydelsen av detta bör inte underskattas av mindre bolag på de oreglerade handelsplatserna, säger Karin Björk, Sustainable Finance Lead på Grant Thornton. 

Ett liknande perspektiv ses nu i transaktionsvärlden där hon menar att trenden drivs på i rasande takt genom en ökad medvetenhet om ESG-faktorers potentiellt finansiella påverkan, investerares och köpares intresse för att positionera sig på marknaden samt av ny EU-lagstiftning kopplad till hållbara investeringar.   

Vad händer på transaktionsmarknaden just nu 

– Vi ser att små- och medelstora bolag ännu inte helt sett kopplingen mellan ESG, värde och risk. Men både finansiella och industriella köpare genomför en alltmer strukturerad Due Diligence på potentiella förvärvsbolag och där inkorporeras ett ESG-fokus för en holistisk riskanalys, berättar Karin Björk. 

Med en marknad som efterfrågar hållbara produkter och tjänster är det viktigt att positionera sig rätt: 

– Det gäller att bolagen som är intresserade av en försäljning har rätt ESG-strategi på plats för att potentiellt öka värdet och att de kan visa att de är ett robust bolag med rätt prioriteringar. Det gör dem mer attraktiva för såväl investerare som nya ägare. 

Att tänka på inom M&A 

På Grant Thornton ser man att ESG-fokus i M&A-processer börjar inkluderas på allvar. De finansiella köparna följer i de stora investerarnas spår och det blir allt viktigare att analysera ESG-risker och möjligheter. 

– Vi ser att efterfrågan på vår rådgivning ökat både från säljande bolag som vill ha ett ESG-fokus på plats inför en värdering, och från finansiella köpare som vill ha hjälp med ESG-Due Diligence, säger Karin Björk.  Det är även viktigt att tänka på hur ett förvärvat bolag ska integreras i en ny affärskultur och vilka utmaningar det innebär på ESG-sidan.

Rådgivning och utbildning som kopplar ESG till bolagsvärde 

Att vara ett hållbart bolag handlar inte bara om produkten eller tjänsten som levereras. Ett tydligt ESG-arbete behöver finnas på plats i bolagets interna styrning och kontroll såväl som i extern kommunikation. 

– Det är sådant som vi är experter på, säger Karin Björk och fortsätter: Grant Thornton har ett helhetsperspektiv när det gäller att integrera ESG i vår rådgivning. Förutom renodlad hållbarhetsrådgivning kopplad till exempelvis ESG-strategi, hållbarhetsrapportering och utvärdering av leverantörskedjor, integreras ESG-perspektivet vid såväl transaktionsrådgivning som i rådgivning för framtida börsbolag.  

Läs mer om nordiska transaktionstrender 2021   

 

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?